Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Γιατί ο Καμίνης αρχίζει να ανησυχεί...

Giorgos-Kaminis2-625x330
Η μεγαλύτερη έκπληξη την οποία κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, αφορά φυσικά την περίπτωση του Γιώργου Καμίνη. Ο εν ενεργεία Δήμαρχος Αθηναίων εμφανίζεται με προφίλ και δημοφιλία… Αντώνη Τρίτση, προκαλώντας εύλογες απορίες και θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων στη δεδομένη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, από τη στιγμή που, αρκεί κανείς να περπατήσει στην Αθήνα για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο θυελλώδες ρεύμα υποστήριξης του άλλοτε Συνηγόρου του Πολίτη.

Την τελευταία εβδομάδα, ο Γιώργος Καμίνης δείχνει να αρχίζει να ανησυχεί, κάτι που φαίνεται από τη στρατηγική επιλογή να σηκώσει τους τόνους απέναντι στους άλλους υποψηφίους. Και να επιχειρήσει να φορέσει ένα κοστούμι “δυναμισμού”, που είναι αλήθεια ότι κάθε άλλο παρά του ταιριάζει, και συνάδει με την πολυετή διαδρομή του στον δημόσιο βίο.
Η αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά του Γιώργου Καμίνη, προφανώς και οφείλεται σε μια προσεκτικότερη ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, και ειδικότερα της “σιωπηλής” αποδοκιμασίας των Αθηναίων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά είδαν την πρωτεύουσα να αλλάζει, πόσο μάλλον να αλλάζει προς το καλύτερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η ανησυχία Καμίνη έρχεται ως παράπλευρη συνέπεια και των αυξητικών τάσεων που παρουσιάζουν στις δημοσκοπήσεις τόσο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, όσο κυρίως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το άλλοτε “Νο2″ της πρώτης εποχής Καραμανλή στη Νέα Δημοκρατία περιορίζει σταδιακά τις απώλειές του προς τον Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την πρωτεύουσα “τσιμπάει” μέρος των ποσοστών που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, και που σύμφωνα με την κοινή διαπίστωση των δημοσκόπων φέρνουν την Κουμουνδούρου στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στην πρωτεύουσα.
Ο Γιώργος Καμίνης από την άλλη, δεν έχει πολιτική δεξαμενή πέραν της συρρικνωμένης βάσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον επέλεξε το 2010 και επένδυσε πάνω του, στο πλαίσιο σχετικής στρατηγικής στόχευσης του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιάννη Ραγκούση.
Ταυτόχρονα, δεν έχει κοινωνικές εφεδρείες, καθώς η έλλειψη οραματικού λόγου και απτού για την καθημερινότητα των πολιτών έργου στην Αθήνα, τον έχει αποξενώσει από δυναμικές κοινωνικές ομάδες, που είτε επιλέγουν μέχρι σήμερα την αποχή, είτε αναζητούν σε κάποιον από τους αντιπάλους του εκείνον που θα σηκώσει πάνω του το βάρος της μεγάλης αλλαγής στην πρωτεύουσα.

ysterografa.gr