Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Βρέθηκαν (πιθανόν) στον Ινδικό Ωκεανό δυο κομμάτια του χαμένου αεροπλάνου

BjH-vojCEAAHQqO.jpg-large
Το τέλος του δράματος με την αναζήτηση του χαμένου αεροπλάνου των Malaysia Airlines άρχισε να διαφαίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν στον Ινδικό Ωκεανό δυο αντικείμενα τα οποία πιθανόν ανήκουν στο χαμένο αεροπλάνο, και οι μονάδες ερευνών της χώρας του εστιάζουν πλέον σε εκείνο το σημείο τις προσπάθειές τους.
Κοντά στο σημείο οδηγήθηκε και αμερικανικό σκάφος, προκειμένου να διεξάγει έρευνες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ τόνισε ότι τα κομμάτια εντοπίστηκαν από δορυφόρο, και στο σημείο προσέγγισαν σκάφη της αυστραλιανής αεροπορίας, προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα.
“Οι πληροφορίες είναι νέες και αξιόπιστες”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τόνι Άμποτ, ο οποίος έσπευσε να… καλυφθεί, τονίζοντας: “Μπορεί φυσικά να έχουμε κάνει λάθος, και τα κομμάτια να μην ανήκουν στο αεροπλάνο”.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν έντονες αντιδράσεις των συγγενών των επιβατών του αεροπλάνου, οι οποίοι επισημαίνουν “δεν αντέχουμε άλλο”, μετά τις εξελίξεις από την Αυστραλία. Ενώ, άλλοι συγγενείς επιβατών από την Κίνα, σχολίαζαν: “Μακάρι να πρόκειται για λάθος συναγερμό”.
Οι αρχές της Μαλαισίας από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι η επιβεβαίωση των ισχυρισμών των Αυστραλών μπορεί να πάρει ώρες.
Το πλήρωμα του αμερικανικού αεροπλάνου που έφτασε στο σημείο, λέει ότι “βλέπει κάποιου είδους συντρίμμια”.
Οι αρχές της Μαλαισίας από την πλευρά τους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν επέδειξαν διστατικοί. Ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη το κατά πόσο τα αντικείμενα τα οποία εντόπισαν οι Αυστραλοί είναι συντρίμμια που ανήκουν στο χαμένο αεροπλάνο των Malaysia Airlines.
Οι αυστραλιανές αρχές από την πλευρά τους, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με τους υπευθύνους να σημειώνουν χαρακτηριστικά: “Είναι τα καλύτερα στοιχεία που είχαμε μέχρι τώρα. Η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη. Περιμένουμε να τα βρούμε και να διαπιστώσουμε από κοντά αν πρόκειται για συντρίμμια του αεροπλάνου που ψάχνουμε. Ενδεχομένως να μην είναι. Το μεγαλύτερο από τα αντικείμενα που έδειξαν οι δορυφόροι έχει μέγεθος 24 μέτρα.
Το αμερικανικό αεροπλάνο το οποίο έφτασε στο σημείο που υπέδειξαν οι Αυστραλοί καταγράφει “σημαντικές ενδείξεις στα ραντάρ”, κάτι που σημαίνει ότι εντόπισαν μεγάλο αντικείμενο.
Οι αρχές της Μαλαισίας στέλνουν στο σημείο 6 πλοία και 3 ελικόπτερα για να συμμετάσχουν στις έρευνες.
H ηγεσία του 7ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού διέψευσε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο που από το πρωί πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή την οποία υπέδειξαν οι Αυστραλοί, βρήκε συντρίμμια του χαμένου αεροπλάνου των Malaysia Airlines.
Ο 7ος Στόλος των ΗΠΑ έστειλε στην περιοχή και δεύτερο αεροπλάνο, για να συνεχίσει τις έρευνες.
Το μεσημέρι, ο Υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραδέχτηκε ότι τα ευρήματα είναι αξιόπιστα, πρέπει ωστόσο να επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στο χαμένο αεροπλάνο. Όπως αποκάλυψε, στις έρευνες συμμετέχουν 18 πλοία, 29 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα.
Και οι αρχές της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν συντρίμμια, λόγω της περιορισμένης ορατότητας.
Το χρονικό της Τετάρτης
Μια εικόνα από δορυφόρο που δημοσιεύουν εφημερίδες της Μαλαισίας, και αναδημοσιεύει η “Daily Mail”, φέρεται να δείχνει το χαμένο αεροπλάνο των Malaysia Airlines να πετάει πάνω από… ζούγκλα.
Η φωτογραφία, της οποίας η αυθεντικότητα αμφισβητείται, φέρεται να έχει παρθεί μερικές ώρες μετά τη διακοπή επικοινωνίας του αεροπλάνου με τον πύργο ελέγχου.
Την εντόπισε φοιτητής σε χάρτη του site Tomnod.
Μέχρι σήμερα, ένα από τα σενάρια συνωμοσίας που έχουν κυκλοφορήσει, εμφανίζει το αεροπλάνο να έχει “απαχθεί” από τους Ταλιμπάν, και να βρίσκεται στο Πακιστάν, για μελλοντική χρησιμοποίησή του για τρομοκρατική επίθεση.
Το μεσημέρι, οι αρχές της Μαλαισίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, που ήταν… επεισοδιακή, με τους συγγενείς των επιβατών να ξεσπούν και να απομακρύνονται από τους άνδρες ασφαλείας.
‘Οπως αποκάλυψαν οι αρχές, η έρευνα στο σπίτι του πιλότου του χαμένου αεροπλάνου έδειξε ότι από τον εξομοιωτή πτήσης λείπουν αρχεία.
Ένα άλλο σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως το αεροσκάφος κατέλαβαν αεροπειρατές με στόχο να το ρίξουν σε αμερικανική βάση, ενώ υπάρχει και η θεωρία της πυρκαγιάς.
Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στην έρευνα, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως πλέον και το FBI προσφέρει τη βοήθειά του στις αρχές της Μαλαισίας, ώστε να βρεθεί επιτέλους το “χαμένο” αεροσκάφος.
Το σενάριο της πυρκαγιάς
Σύμφωνα με μερίδα πιλότων που συμμετέχουν σε ένα διαδικτυακό forum υπό την επωνυμία «Δίκτυο Φημών Επαγγελματιών Πιλότων», στο αεροσκάφος ίσωςπυρκαγιά να ξέσπασε πυρκαγιά και τα συστήματα εντοπισμού του σκάφους ενδεχομένως να απενεργοποιήθηκαν για να μην χειροτερέψει η κατάσταση. Οι πιλότοι – λέει το σενάριο – ενδεχομένως να άλλαξαν την πορεία του Boeing προκειμένου να βρουν το συντομότερο δυνατό ένα αεροδρόμιο για αναγκαστική προσγείωση, αλλά ο πυκνός καπνός τους εξουδετέρωσε.
Ο Γκεγκ Φέιθ, πρώην ερευνητής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών, απέκλεισε το σενάριο: «Δεν μπορείς να κλείσεις όλα τα συστήματα μονομιάς χωρίς να θέσεις σε καταστροφικούς κινδύνους το αεροσκάφος. Σε ένα βραχυκύκλωμα, πρώτα έχεις τον καπνό και μετά ξεσπά η πυρκαγιά. Μπορείς να δοκιμάσεις να λύσεις το πρόβλημα και να εκπέμψεις SOS και όλοι μέσα στο πιλοτήριο να φορέσουν μάσκες οξυγόνου».

ysterografa.gr