Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Να αναθεωρηθεί το νομοσχέδιο για τα φωτοβολταϊκά»



Αυστηρή ερώτηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για τα φωτοβολταϊκά συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, μαζί με 23 ακόμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σχετικά με το θέμα ο κύριος Κόλλιας δήλωσε:
          «Πριν από λίγες εβδομάδες εμφανίστηκε στη διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα φωτοβολταϊκά. Με επιχείρημα την ανάγκη να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ, το Υπουργείο προτείνει ρυθμίσεις καταστροφικές για τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, ιδιαίτερα δε για όσους εγκατέστησαν μικρά φωτοβολταϊκά.
          Από το 2011 είχα επισημάνει ότι ο τρόπος που η τότε Κυβέρνηση προώθησε την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ θα αποδεικνυόταν κοστοβόρος για τους καταναλωτές, ασύμφορος για τους παραγωγούς και μη βιώσιμος για το κράτος, πράγμα που σήμερα βλέπουμε στην πράξη. Το νέο νομοσχέδιο εισάγει και νέα μείωση στις εγγυημένες τιμές των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η οποία κατά μέσο όρο φτάνει το 30% και για τους αγρότες παραγωγούς το 20%. Ταυτόχρονα, για κάποιες κατηγορίες παραγωγών απαιτεί τη διαγραφή του 35% από τις πωλήσεις του 2013, ποσό το οποίο εάν προστεθεί στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που έχει ήδη επιβληθεί, σημαίνει απώλεια της τάξεως του 55%-60%.
Οι περικοπές και οι επιβαρύνσεις που έχουν ήδη υποστεί παραγωγοί και καταναλωτές όχι μόνο δεν εξαφάνισε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, αλλά χειροτέρεψε και τις πληρωμές των παραγωγών, οι οποίοι εισπράττουν χρήματα για την ενέργεια που πωλούν το νωρίτερο έπειτα από 9 μήνες. Το χειρότερο δε είναι ότι, επειδή το νομοσχέδιο προβλέπει εισαγωγή νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα, αλλά και αύξηση στις τιμές των άλλων ΑΠΕ, το έλλειμμα πιθανότατα θα χειροτερέψει. Ταυτόχρονα, θα τιμωρηθούν οι παλαιοί παραγωγοί, για τους οποίους μάλιστα το κόστος της επένδυσης ήταν πολύ υψηλότερο.
Εάν το προτεινόμενο νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει είναι βέβαιο ότι, ιδιαίτερα οι μικροί παραγωγοί, όχι μόνο δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος, όχι μόνο δεν θα αποσβέσουν ποτέ την επένδυσή τους, αλλά θα μπουν και μέσα. Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στη δεινή θέση που έχουν περιέλθει ήδη οι αγρότες που εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά. Αυτοί οι άνθρωποι εμπιστεύθηκαν το κράτος, πήραν δάνεια με επαχθείς όρους, έστησαν μικρά φωτοβολταϊκά για να ενισχύσουν το εισόδημά τους και σήμερα αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ραγδαία πτώση των εγγυημένων τιμών και υπέρογκη φορολόγηση. Η κατάληξη είναι αντί να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, να το ξοδεύουν για να καλύψουν την επένδυση.
Για όλους αυτούς τους λόγους 24 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε μία αναλυτική και σκληρή ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος. Στο έγγραφό μας παραθέτουμε σειρά ζητημάτων, ζητώντας εν κατακλείδι από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προβεί στις απαραίτητες βελτιώσεις πριν καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Θεωρώ απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση των αγροτών, αλλά και όλων των παλαιών, μικρών παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ και καλώ το Υπουργείο να αναθεωρήσει εκ βάθρων τις προτεινόμενες διατάξεις. Παρακολουθώ στενά το θέμα και πιστεύω ότι το Υπουργείο θα προβεί στις απαραίτητες αλλαγές και διευκρινίσεις, διαφορετικά οι επισημάνσεις, τόσο οι δικές μου όσο και των συναδέλφων, θα διατυπωθούν αυστηρά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.»