Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΟΪΚΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ



Σάββατο, 15η Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου... επιβεβαιώνεται ότι πειραματίστηκαν πάνω στην Ελλάδα!
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, για την αξιολόγηση των ενεργειών της τρόικας σε χώρες που εφαρμόσθηκαν προγράμματα προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία), έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες είχαν την τύχη… “πειραματόζωων”, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης της “τρόικα” στην χώρα μας.
Στην έκθεση ασκείται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι “τρόικες”, αναφορικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα ζητήματα διαφάνειας, για τον ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και για τις αστοχίες στον οικονομικό σχεδιασμό και στις προτάσεις πολιτικής.
Διατυπώνονται ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις για:
  • τη σταδιακή κατάργηση της τρόικας και την αντικατάστασή της με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας.
  • τη μετεξέλιξη των σημερινών μνημονίων σε προγράμματα που θα υπάγονται πλήρως στο κοινοτικό σύστημα και θα είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ και
  • τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει σε συνδυασμό με τον ESM την ευθύνη της χρηματοδότησης, αλλά και της εποπτείας, χωρών που εντάσσονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Όπως δείχνει και η ερμηνεία των συμπερασμάτων της έκθεσης, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν θεσμικά αντίβαρα, όπως είναι η δράση των Ευρωβουλευτών και η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, αν θέλουμε να ευοδωθεί η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο προς όφελος ορισμένων μόνο χωρών, είτε ομάδας συμφερόντων. 
Προτρέπουμε τη κυβέρνηση να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.