Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ !!



Εικόνα
Ο εγκέλαδος εγκυμονεί στην χώρα μας. Εύκολα ξεχάσαμε το τι έγινε στην Κεφαλονιά, ωστόσο πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι ότι μπορεί να γίνει πάλι ένας μεγάλος σεισμός στην χώρα μας, σε οποιοδήποτε της σημείο.

Την χτεσινή μέρα, καταγράφηκαν εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις από 2 ως και 4 Ρίχτερ, κυρίως στην δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. Τις μεγαλύτερες δονήσεις οι σεισμογράφοι τις κατέγραψαν στην περιοχή του κεντρικού και νοτιοδυτικού Αιγαίου, με μεγέθη 3,9 και 3,6 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Πολλοί σεισμοί καταγράφηκαν και στην δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Κεφαλονιά, με μεγέθη από 2 ως 3 Ρίχτερ. Κανένας σεισμός δεν καταγράφηκε στην βόρεια Ελλάδα, ενώ στην κεντρική χώρα, οι σεισμοί που καταγράφηκαν είχαν μικρό μέγεθος κυρίως στην περιοχή του Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου.

Οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως ναι μεν υπάρχουν πιθανότητες να γίνει κάποια στιγμή και πάλι σεισμός αρκετά μεγάλος στον Ελλαδικό χώρο, όπως και είναι φυσιολογικό μιας και ζούμε στην 6η πιο σεισμογενή περιοχή του πλανήτη μας. Πρέπει όπως τονίζουν να κάνουμε τακτικούς ελέγχους στα κτίρια μας, τα οποία μπορεί όπως διευκρινίζουν, να "φαγώνονται" αργά αργά με το πέρασμα του χρόνου και με δονήσεις ακόμα και 3-4 Ρίχτερ και έτσι η συντήρηση και ενίσχυσή τους να κρίνεται απαραίτητη.

Η Κεφαλονιά όπως τονίζουν "άντεξε" γιατί είχε αντισεισμικό σχεδιασμό και κάθε περιοχή όπως λένε θα αντέξει αν υπάρχει ο ίδιος σωστός αντισεισμικός σχεδιασμός και πρόληψη.

Τους σεισμούς που σας αναφέραμε, μπορείτε να τους δείτε καταγεγραμμένους επίσημα από τον χάρτη σεισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών :
ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ 

greek-weather.org