Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τραγικό έλλειμμα μεταφορών με πανάκριβα διόδια.

Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης

Οι αυξημένες τιμές των διοδίων στο οδικό δίκτυο,εκτός της χρηματικής επιβάρυνσης, καταδεικνύουν πλέον και το τεράστιο έλλειμμα της υπάρχουσας υποδομής μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων στη χώρα.
Έλλειμμα στις υποδομές μεταφορών σημαίνει αφενός μεν ακριβότερες και χειρότερες υπηρεσίες(με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές και τη ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται ή εμπορεύονται αλλά και αυξημένο κόστος μεταφοράς και μετακίνησης πολιτών) αφετέρου δε δυσχεραίνει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τις όποιες δυνατότητες του τόπου για ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους και ειδικά τον εξαγωγικό.
Τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης με πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων δεν κατάφεραν να μας κάνουν να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές.Αν αφαιρέσουμε δυο μεγάλους οδικούς άξονες χωρίς παράπλευρα έργα δεν έχουμε να επιδείξουμε ένα σοβαρό και σύγχρονο πανελλαδικό οδικό δίκτυο.
Το κυριότερο όμως έλλειμμα εντοπίζεται στη μη ύπαρξη έστω κάποιας στοιχειώδους σύγχρονης υποδομής στο σιδηροδρομικό δίκτυο.Τη χρονική στιγμή που όλες οι αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες σοβαρές χώρες αναβαθμίζουν, εκσυγχρονίζουν και επεκτείνουν το σιδηροδρομικό δίκτυο με τρένα υψηλών ταχυτήτων για την ταχύτατη και με μικρότερο κόστος εξυπηρέτηση της μεταφοράς προσώπων και αγαθών εμείς ζούμε χωρίς υπερβολή στο 'μεσαίωνα' των μεταφορών.
Το πόσο κρίσιμες είναι οι υποδομές μεταφορών και του κόστους μεταφοράς σε μια χώρα δε νομίζω πως χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης δεδομένου πως όλοι κατανοούμε πρακτικά τι σημαίνει να μην έχω τρένο ή δρόμο της προκοπής, για να πάω τάχιστα και με ασφάλεια στη δουλειά μου ή πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το μεταφορικό κόστος για τη μεταφορά αγαθών και τη τιμή τους.
Τραγικά παραδείγματα είναι η Εθνική οδός Κορίνθου-Καλαμάτας όπου ειδικά από το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα διακινείται φοβερός όγκος εμπορευμάτων για την Ηπειρωτική Ευρώπη, η εθνική οδός Πατρών -Ηγουμενίτσας (κατασκευάσαμε τη γέφυρα Ρίου Αντιρίου χωρίς παράπλευρα έργα και χωρίς να μπορεί να δεχθεί σιδηροδρομική γραμμή).Σημειωτέον πως στη συγκεκριμένη εθνική οδό(Πάτρα-Κόρινθος μήκους 130 χλμ.)όλοι οι οδηγοί (Ι.Χ,επαγγελματικά) επιβαρύνονται με διόδια για μια μονοδρομημένη οδό υπό κατασκευήν,καθιστώντας την πραγματικά 'παγκόσμια πρωτοτυπία'.
Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταφορά προϊόντων με το σιδηρόδρομο.
Επειδή ειδικά τώρα τελευταία μιλάμε συνεχώς για τη πολυπόθητη ανάπτυξη και πως αυτή θα έλθει ή πως θα προσελκύσουμε νέους επενδυτές ας έχουμε στο μυαλό μας πως στο βασικό αυτό θέμα των υποδομών(υπ'αριθμόν πρώτη προϋπόθεση επένδυσης) δεν έχουμε να προσφέρουμε-επιδείξουμε περισσότερα πράγματα από 2 δρόμους, ήλιο και θάλασσα.
Γι αυτό όταν τους δείτε χωρίς να υπάρχουν τα βασικά..... τότε να μου γράψετε!!