Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει τέλος στη δικαστική διαμάχη για τις αγροτικές αποζημιώσεις του 2009»



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τις αποζημιώσεις του 2009, για τις οποίες αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφορικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στις αρχές Απριλίου πρόκειται να εκδικαστεί η αγωγή που έχουν καταθέσει 115 αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας κατά του ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2009. Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο του 2009, πολλές περιοχές της Κορινθίας, και ιδιαίτερα η Νεμέα, επλήγησαν από σφοδρές βροχές, χαλάζι και ανεμοθύελλα, φαινόμενα τα οποία προξένησαν τεράστιες καταστροφές στα αμπέλια.
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η τότε Κυβέρνηση, στην αυγή της κρίσης, σκόπευε να εξοικονομήσει χρήματα εις βάρος των αμπελοκαλλιεργητών της Κορινθίας. Οι αυτοψίες σκοπίμως καθυστέρησαν αδικαιολόγητα – υπενθυμίζω ότι τα τελευταία πορίσματα βγήκαν τον Φεβρουάριο του 2010. Τα ποσοστά ζημιάς δεν ανταποκρίνονταν ούτε κατ’ ελάχιστο στις πραγματικές ζημιές και το χειρότερο ήταν ότι, αφού είχαν παρέλθει έξι μήνες και η μισή καλλιεργητική περίοδος, οι αγρότες που ήθελαν να καταθέσουν ενστάσεις στον ΕΛΓΑ, δεν μπορούσαν να πιστοποιήσουν τις ζημιές τους διότι οι καταστροφές στα περισσότερα αμπέλια δεν ήταν πλέον ορατές κατά την επανεκτίμηση.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των αμπελοκαλλιεργητών μας και τις αλλεπάλληλες δικές μου παρεμβάσεις, η κ.Μπατζελή δεσμεύθηκε αρχικά για καταβολή οριζόντιων αποζημιώσεων, με πρόσχημα την αδυναμία εκτίμησης της ζημιάς. Στη συνέχεια υπαναχώρησε και δεσμεύθηκε για την καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης 6 εκατομμυρίων ευρώ. Καμία από αυτές τις δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκε.
Ο επόμενος Υπουργός κ. Σκανδαλίδης, σε επερώτησή μου στη Βουλή αναγνώρισε την αδικία, πλην όμως η λύση που πρότεινε αποδείχθηκε ακόμα πιο ατελέσφορη. Έπειτα από ενάμιση χρόνο, 2.500 παραγωγοί είτε παρέμεναν απλήρωτοι, είτε είχαν εισπράξει ψίχουλα για ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Τον Μάιο του 2011, 115 αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας, με πρωτοβουλία της τοπικής ΕΑΣ, πήραν την απόφαση να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν όσα βάσει νόμου δικαιούνταν.
Από την πρώτη στιγμή στήριξα την πρωτοβουλία αυτή και παρότρυνα και άλλους παραγωγούς να προβούν σε ανάλογες ενέργειες διότι είχα και διατηρώ  την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει την αδικία που υπέστησαν. Με την νέα ερώτηση που κατέθεσα ζήτησα να ενημερωθώ, αφενός για τον τρόπο υπολογισμού των καταβλητέων αποζημιώσεων προς τους 115 παραγωγούς που κατέθεσαν την αγωγή και, αφετέρου, για την πρόθεση του ΕΛΓΑ να συμβιβαστεί εξώδικα. Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα επισπεύσει τις διαδικασίες και θα απαλλάξει τον ΕΛΓΑ από τόκους και δικαστικά έξοδα, πιστεύω επομένως ότι αυτή η λύση συμφέρει και την πολιτεία και τους αγρότες μας.
Βεβαίως, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αποζημιώσεις και των υπολοίπων παραγωγών που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο για την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου να δώσει, έπειτα από τόσα χρόνια λύση σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ασυνέπεια άλλων. Πλην όμως, το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Από το 2011 οι παραγωγοί μας καταβάλουν βαρύτατη εισφορά στον ΕΛΓΑ και περιμένουν δίκαιη μεταχείριση και ανάλογες αποζημιώσεις. Εξακολουθώ να παρακολουθώ τη διαδικασία και θα ενημερώσω τους αγρότες συμπολίτες μου για όποια νεότερη εξέλιξη υπάρξει.»