Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η Emma Marcegaglia στα "Υστερόγραφα": Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για βιώσιμη ανάπτυξη

Emma Marcegaglia (2)-1
Twitter@EmOikonomidis
Άρωμα γυναίκας αποπνέει το πιο δραστήριο κύτταρο του επιχειρείν στη σημερινή Ευρώπη, σε θεσμικό επίπεδο, καθώς η προεδρία της BUSINESSEUROPE, δηλαδή της Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της ηπείρου μας βρίσκεται στα χέρια της Ιταλίδας Emma Marcegaglia.
Με βαρύ βιογραφικό και σημαντική διαδρομή στη χώρα η οικονομία της οποίας αποτελεί μια ενθουσιώδη μικρογραφία εκείνης της Γερμανίας, η Emma Marcegaglia βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα, όπου μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και αντιπρόεδρο της BUSINESSEUROPE Δημήτρη Δασκαλόπουλο ανέπτυξαν στον Αντώνη Σαμαρά τις θέσεις των Ευρωπαίων βιομηχάνων για την προώθηση δράσεων καινοτομίας και εξωστρέφειας, απαραίτητων για να καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερβεί τις αρρυθμίες από τη διαρκή κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν η σειρά του Αντώνη Σαμαρά να βρεθεί στις Βρυξέλλες και να αναπτύξει το δικό του όραμα στο πλαίσιο εκδήλωσης της BUSINESSEUROPE, με την Emma Marcegaglia να διατηρεί κεντρικό ρόλο στη στρατηγική συμπόρευσης της πολιτικής με την επιχειρηματικότητα, σε μια εποχή κατά την οποία οι κοινωνίες αφήνουν πίσω τους… μύθους με τους οποίους χειραγωγήθηκαν επί δεκαετίες.
Η πρόεδρος της BUSINESSEUROPE παραχωρεί σήμερα αποκλειστική συνέντευξη στα “Υστερόγραφα”, μιλώντας για πρώτη φορά σε ελληνικό ΜΜΕ, και καταθέτει την πλατφόρμα των ιδεών της για το πως διαγράφονται οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με προχωρημένα χαρακτηριστικά αλληλεπίδρασης.

Παράλληλα, μιλάει για τις παραμέτρους που θα διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της, ως επιχειρηματία, να επενδύσει σε μια Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, από το… συνάχι της οποίας μπορεί να “κρυολογήσει” ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς και για την “επιστροφή” της Αθήνας σε τροχιά θετικής δημοσιότητας, αφήνοντας πίσω τις σκοτεινές στιγμές του επίμονου φλερτ με τη χρεοκοπία.
- Κυρία Marcegaglia, ποιά είναι η πραγματική σημασία της βιομηχανικής παραγωγής για την Ευρώπη και το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης;
“Έχει μεγάλη σημασία, επειδή η ήπειρός μας είναι το εκκρεμές των βιομηχανικών κοινωνιών. Η Ενιαία Αγορά είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, με ΑΕΠ μεγαλύτερο των 12,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η παραγωγή στην Ευρώπη εισέρχεται με αυξανόμενους ρυθμούς σε αλυσίδες αξιών που περιλαμβάνουν μια σειρά από χώρες, με κάθε μία από τις οποίες να εξειδικεύεται σε ένα ή και σε περισσότερα στάδια. Η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καινοτομούμε όλοι μαζί, οικοδομώντας στα θετικά αποτελέσματα που προκαλούνται από τη δράση των εταιρειών οι οποίες πρωταγωνιστούν, μπορεί να διασφαλίσει μια ισχυρή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Η Ευρώπη ωστόσο χάνει έδαφος σε ένα ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, όπου οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προοδεύουν. Για να κερδίσουμε τη μάχη του ανταγωνισμού, που απειλεί την ικανότητα της Ευρώπης να διατηρήσει αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης για τους πολίτες, χρειαζόμαστε μια ισχυρή και καινοτόμο παραγωγική βάση, σε συνδυασμό με την παροχή σχετικών υπηρεσιών, υψηλού επιπέδου.
Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, στις προσπάθειές τους να αυξήσουν το εμπορικό μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ελπίζει βάσιμα σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερες δουλειές. Εκτός Ευρώπης, οι επιχειρήσεις σηκώνουν πολύ μικρότερα βάρη κανονιστικών και φορολογικών περιορισμών.
Για τον λόγο αυτό, η BUSINESSEUROPE επιμένει ότι οι φορείς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να καταλήξουν σε ένα βιομηχανικό Σύμφωνο για την Ευρώπη. Αυτό συνεπάγεται στρατηγική 360 μοιρών, στη βάση της κοινής αντίληψης ότι η ανταγωνιστικότητα στη βιομηχανία συνιστά προαπαιτούμενο για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου διαβίωσης στην Ευρώπη.
Το Σύμφωνο αυτό θα πρέπει να διαμορφώσει ανταγωνιστικές συνθήκες που θα συνδράμουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των υπηρεσιών, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν διασυνδέονται σήμερα, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις και εμπόδια, θα υποστηρίξουν τις δυναμικές επιχειρήσεις και θα καταστήσουν εφικτή την ανάπτυξη και την εμπορική ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Έχουμε τα μέσα να ανταγωνιστούμε με επιτυχία σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας.
Για τον λόγο αυτό η BUSINESSEUROPE απευθύνει κάλεσμα για μια διακυβέρνηση που θα ενδυναμώσει τη βιομηχανική ανάπτυξη. Και επίσης, για τον λόγο αυτό, στα τέλη Ιανουαρίου στην εκδήλωσή μας στις Βρυξέλλες με τίτλο “Industry Matters”, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επτά τομείς πολιτικής στους οποίους απαιτείται πρόοδος”.
-  Η απάντηση για μια ισχυρότερη Ευρωζώνη περνάει μέσα από τον σχηματισμό και την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης; Πόσο πιθανό είναι να ακολουθήσει κάποια στιγμή η ΕΚΤ το παράδειγμα της Fed, κρίνοντας από τα θετικά αποτελέσματα της στρατηγικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ;
” Η BUSINESSEUROPE πιστεύει ότι οι δομές διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αρχιτεκτονικής του Ευρώ. Σήμερα, έχουμε ένα ενισχυμένο πακέτο σταθερότητας και ανάπτυξης, με βελτιωμένους κανόνες για την προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, και ένα μόνιμο κεφάλαιο για τη διάσωση χωρών, τον μηχανισμό ESM.
Ωστόσο, σε αρκετές χώρες, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου, Ιταλίας, οι συνθήκες δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες. Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες, δεν υπάρχει ωστόσο ακόμη αξιοσημείωτη βελτίωση. Γι’ αυτό συνιστά επείγουσα ανάγκη μια τραπεζική ένωση που θα λειτουργεί ομαλώς, και θα επιτρέψει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, με την ξεκάθαρη στόχευση να διατηρήσει σταθερότητα στις τιμές. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, ότι μετά την επίδειξη αφοσίωσης από την πλευρά της ΕΚΤ στη διαφύλαξη του ευρώ, τις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης, θα συνεχίσει να παίρνει τα μέτρα που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητα”.
- Επενδύετε σε αρκετές χώρες του κόσμου. Πώς θα μπορούσε να αποτελέσει και η Ελλάδα προτεραιότητα για εσάς. Στο πλαίσιο μιας χώρας που προσφέρει ευκαιρίες για έναν επενδυτή ο οποίος αναζητεί νέες προοπτικές;
“Η εταιρεία Marcegaglia SpA, την οποία διευθύνει η οικογένειά μου, είναι ένα βιομηχανικό γκρουπ το οποίο βρίσκεται στην πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της επεξεργασίας χάλυβα. Δραστηριοποιούμαστε σε όλο τον κόσμο, με 43 εργοστάσια και 7.000 υπαλλήλους. Έχετε δίκιο λοιπόν όταν λέτε ότι έχω πλούσια εμπειρία του επενδυτικού κλίματος σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Αναφορικά με την Ελλάδα, θα συμφωνήσω με όσα είπε πρόσφατα στη συνάντησή μας στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Από την οπτική γωνία που προσεγγίζει τις εξελίξεις ένας επενδυτής, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να επιστρέψει σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, να περιορίσει την ανεργία και να ανοικοδομήσει την παραγωγή του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στον τομέα της ελληνικής βιομηχανίας.
Εκείνοι οι οποίοι ηγούνται της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας συμφωνούν με τη διαπίστωση του ΣΕΒ ότι η κρίση έχει προκαλέσει σημαντική βλάβη στην παραγωγική δομή της Ελλάδας, και δεν αρκεί πλέον να επιστρέψει αυτή στο σημείο στο οποίο βρισκόταν προτού ξεσπάσει η κρίση.
Η χώρα σας θα γίνει και πάλι εξαιρετικά ελκυστική για ξένους επενδυτές, αν χρησιμοποιήσετε την κρίση ως ευκαιρία για να αναβαθμίσετε τις παραγωγικές δυνατότητές σας μέσω καινούριων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα στην καινοτομία και στον τομέα της τεχνολογίας”.
- Η Ελλάδα βρέθηκε τα τελευταία 4 χρόνια στο επίκεντρο μιας ρητορικής “κακής φήμης”. Έχετε την εντύπωση ότι πλέον η Ελλάδα “επιστρέφει”; Και θα καλωσορίσουν οι αγορές αυτή την επιστροφή με τρόπο που θα προκύψουν άμεσες θετικές επιδράσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να “επανακαλύψει” τον εαυτό της;
“Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχα την τιμή να επισκεφτώ στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό σας, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο αντιπροσωπείας της BUSINESSEUROPE. Αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, και ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στις Βρυξέλλες με τίτλο “Industry Matters”. Εκεί συζητήσαμε το προσχέδιο μιας περιεκτικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της βιομηχανίας.
Ο κ. Σαμαράς είπε στους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι, ως αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης αποβιομηχανοποίησης στις αρχές του 1990, η σημερινή Ελλάδα έχει τον μικρότερο βιομηχανικό τομέα στην πρόσφατη Ιστορία της. Υπήρξε εξαιρετικά ειλικρινής όταν παραδέχτηκε ότι, παρόλο που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από το 1980, δεν κατάφερε να προωθήσει τις απαραίτητες δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφάλιζαν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, η πρόσφατη οικονομική κρίση έπληξε τη χώρα σας πολύ άσχημα.
Με ικανοποίηση λοιπόν ακούσαμε ότι σήμερα οι Έλληνες πολιτικοί άρχισαν να αντιδρούν με αποφασιστικό τρόπο, και να προωθούν δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μεταμορφώσουν την παραγωγή της Ελλάδας, από στηριζόμενη στη ζήτηση σε μια παραγωγή προσανατολισμένη στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μας ενημέρωσε ότι αισθάνεται αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Συμμεριζόμαστε αυτή την αισιοδοξία του και μας ενθαρρύνουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας καθώς και στο δημοσιονομικό πεδίο. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καλωσορίζουν ακόμη τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και τη φορολογία, που έχουν άμεση επίδραση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, και στην προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για να αποκτήσει η οικονομία της χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης, να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανεργία και τα σημαντικά κοινωνικά προβλήματά της”.
- Πόσο σας απασχολεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην πατρίδα σας την Ιταλία, τους επόμενους μήνες. Με δεδομένο ότι η ιταλική οικονομία αποτελεί σημείο-κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης;
“Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα κάνει πολύ καλή δουλειά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα έπρεπε φυσικά να κάνει περισσότερα σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, καλείται ωστόσο να ηγηθεί ενός δύσκολου κυβερνητικού συνασπισμού. Η κρίση μου για τον κ. Λέττα λοιπόν είναι θετική.
Βρίσκω επίσης θετικό το πώς πολιτεύεται ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Ματέο Ρέντσι. Είναι πολύ γενναίος, και θέλει να προχωρήσει την εκλογική μεταρρύθμιση, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για μια νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, κάτι απολύτως απαραίτητο, καθώς διαφορετικά δεν θα προκύψουν νέοι νόμοι που θα ανοίξουν το δρόμο για αλλαγές στην Ιταλία.
Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια στην ιταλική πολιτική, και τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε θετική κατεύθυνση”.

υστερογραφα