Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το "μεγάλο κόλπο" της Μέρκελ με Γιούνκερ, Σουλτς και... Λαγκάρντ

Angela-Merkel-Christine-Lagarde
Twitter@EmOikonomidis
Πριν από δυο μέρες, τα “Υστερόγραφα” σας αποκάλυψαν το δημοσίευμα των “Financial Times” περί της στρατηγικής επιλογής της Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τέως Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Μια πολιτική υπέρβαση από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία είχε έρθει πολλές φορές στο παρελθόν σε σύγκρουση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, ενώ ως ένα σημείο φλέρταρε με το ενδεχόμενο να… διευκολύνει τη διαδοχή του Ζοζέ Μπαρόζο από τον Μάρτιν Σουλτς, έστω κι αν ο σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι Σοσιαλιστής.
Με σημερινό δημοσίευμά του, το γαλλικό περιοδικό “Paris Match” διαφωνεί με τη βεβαιότητα των “Financial Times” περί… κλειδωμένης στήριξης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Άνγκελα Μέρκελ, για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τους Γάλλους, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει επενδύσει σε ένα “μεγάλο παιχνίδι” για να μοιράσει ρόλους και αξιώματα στην πολιτική γραφειοκρατία των Βρυξελλών που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου. Το δημοσίευμα λοιπόν υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται τελικά η Άνγκελα Μέρκελ να προτείνει τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να στηρίξει τον Μάρτιν Σουλτς για το αξίωμα του “Υπουργού Εξωτερικών” της Ε.Ε., ως διαδόχου δηλαδή της βαρόνης Κάθριν Άστον.
Το βέβαιο είναι ότι (και) η επόμενη (πολιτική) Ευρώπη περνάει μέσα από το Βερολίνο, στο περιθώριο της αναμενόμενης επικράτησης του ΕΛΚ έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις εκλογές του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ysterografa.gr