Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η Τουρκία βάζει τον Ερντογάν... στο ράφι

Tayyip-Erdogan
Twitter@EmOikonomidis
Η “αρχή του τέλους” για την απόλυτη πολιτική ηγεμονία του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, είναι ένα σίριαλ το οποίο διαδραματίζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο, στη χώρα που φλέρταρε στο πρόσφατο παρελθόν με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεχνώντας προσωρινά ότι η ιστορική διαδρομή της, η κουλτούρα και οι καταβολές του λαού της δεν… βρέχονται από θάλασσα πέραν της βαθιάς Ανατολής.
Από την ημέρα που η προοδευτική Τουρκία της Κωνσταντινούπολης ξεσηκώθηκε, απαντώντας έτσι ηχηρά στην αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της βαθιά συντηρητικής και ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν, τίποτα δεν είναι ίδιο για τον άλλοτε δήμαρχο της πρώην Βασιλεύουσας.
Εκείνη η διαρκής αμφισβήτηση κορυφώθηκε πρόσφατα με το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης, που οδήγησε στη θυσία ακόμη και “οπλαρχηγών” του Ταγίπ Ερντογάν όπως τον Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έκανε… βόλτες στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, προωθώντας “περίεργα” όπως αποδείχτηκε συμφέροντα.
Η διαφθορά είναι προφανές ότι αγγίζει τον ίδιο τον Ερντογάν. Και μπορεί να μην οδηγεί στην άμεση ανατροπή του, δημιουργεί ωστόσο μακροπρόθεσμη, ανήκεστη βλάβη στον “σουλτάνο”. Κάτι που σημαίνει ότι η αντικατάστασή του στην εξουσία, είναι θέμα χρόνου, φτάνει να βρεθεί ο κατάλληλος.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι άκρως αποκαλυπτικές. Τα ευρήματα της “MetroPoll” για παράδειγμα, εμφανίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν να μετράει απώλειες 8,7% στην αποδοχή του από τους πολίτες, σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Βρίσκεται βέβαια ακόμη ψηλά, στο 39,4%, το σκάνδαλο διαφθοράς όμως του κόστισε σχεδόν 10% σε απώλειες εφεδρειών στην κοινωνία.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όταν διαβάζει κανείς τη δημοσκοπική κατρακύλα του Ταγίπ Ερντογάν από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, πριν από περίπου έναν χρόνο. Μέσα σε 12 μήνες λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστεί απώλειες 19,7% στην αποδοχή του από τους πολίτες. Και η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο… θορυβώδης.

υστερογραφα