Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Νέος μεγάλος σεισμός 5,7 R στην Κεφαλονιά (video)

Kefalonia-seismos
Νέα, μεγάλη σεισμική δίνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 05.00 στην Κεφαλονιά, με μέγεθος 5,7 R, και ενώ η αρχική εκτίμηση έδωσε μέγεθος 5,9 R.
Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6, 4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το USGS το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.
Η δόνηση έπληξε την ίδια περιοχή με τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας, και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας ο εστιακός χώρος του σεισμού ήταν 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αργοστολίου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο ,αλλά και σε Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. ακόμη και στην Αττική  και αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Περίπου 10 λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμη μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 R.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, πρόκειται για τον ισχυρότερο μετασεισμό του σεισμού της προηγούμενης εβδομάδας. Καταγράφηκαν ζημιές στο νοσοκομείο Ληξουρίου και στο λιμάνι του Αργοστολίου., ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, υπάρχουν 4 ελαφρά τραυματίες στο Ληξούρι, ενώ από τον σεισμό έπεσε ο μαντρότοιχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου.
 Εννέα ελαφρά τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτο. Όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, σε όλους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επιβεβαίωσε επίσης πως από το σεισμό έπεσε ο μαντρότοιχος του νοσοκομείου αλλά άμεσα συνεργεία του δήμου άνοιξαν το δρόμο και το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά και όλο το προσωπικό είναι στις θέσεις του.
Τον προβληματισμό του για τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Κεφαλονιά εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας βρίσκεται στην Κεφαλονιά από τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας, και όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει, στο Ληξούρι, κουνήθηκε αρκετά.
“Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν”, σημείωσε με νόημα στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, η νέα σεισμική δόνηση, θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού, που εδώ και μια εβδομάδα δοκιμάζονται από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις.
Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε με νόημα ότι οι σεισμολόγοι ήταν από την πρώτη στιγμή εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση των 5,7 R, ήταν ο μεγάλος σεισμός της δόνησης της προηγούμενης εβδομάδας, που ανέμεναν οι σεισμολόγοι.
Ο Άκης Τσελέντης μάλιστα προέτρεψε όσους κατοίκους δεν έχουν πάθει ζημιά να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.
Η είδηση για τον νέο, μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά μεταδόθηκε γρήγορα από τα ξένα ΜΜΕ και τα μεγάλα ειδησεογραφικά ΜΜΕ.
Στα σχετικά ρεπορτάζ, αναφέρονταν στο γεγονός ότι η περιοχή έχει σεισμικό ιστορικό, καθώς και ότι βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο πόδι, λόγω της δόνησης που σημειώθηκε και των μετασεισμών που έχουν ακολουθήσει.