Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Σεισμός 4,1 R στην Ηλεία


Δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κυλλήνης, στην περιοχή του Βαρθολομιού, εντοπίζεται το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 14:27 το μεσημέρι της Πέμπτης, με μέγεθος 4,1R και εστιακό βάθος 5 χλμ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η δόνηση είχε διάρκεια και τρόμαξε τους κατοίκους της Βόρειας Ηλείας κυρίως, όμως έγινε αισθητός και στο υπόλοιπο τμήμα του νομού. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου η δόνηση είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κυλλήνη, με ένταση 4,3R και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Στο μεταξύ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης,  σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  εκτιμά  ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. "Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά - σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Μας προβληματίζει όμως η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,2 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι' αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή".