Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Παπούλιας: Η διαφθορά έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα

Karolos-Papoulias
Στις διαβρωτικές για την Ελλάδα συνέπειες της διαφθοράς, που εξακολουθεί να… σεργιανίζει στη χώρα μας, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς.
“Οι ρίζες της διαφθοράς στη χώρα μας είναι βαθιές. Πρόκειται για ένα υπαρκτό διαχρονικά φαινόμενο, ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική κατάσταση.
Η διαφθορά αποτελεί τροχοπέδη για κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου.
Από τη διαπλοκή των ελίτ μέχρι το φακελάκι στο γιατρό, από το πολιτικό μαύρο χρήμα μέχρι το γρηγορόσημο, από την ανοχή στη φοροδιαφυγή μέχρι τους πελατειακούς διορισμούς, τα πολλά και διαφορετικά επίπεδα εκδήλωσης του φαινομένου δείχνουν ότι πρόκειται για συστημική διαφθορά και αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επιτακτικά αναγκαία την καταπολέμησή της.
Φυσικά, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας και ελέγχου, αν και η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι θεσμική.
Μόνο ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο μπορεί να έχει αποφασιστική επίδραση προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία η δύναμη του παραδείγματος από την πλευρά της πολιτικής τάξης και ακόμη μεγαλύτερη ο προσανατολισμός της παιδείας μας στη διαμόρφωση συνειδήσεων πολιτών που δεν χρησιμοποιούν αλλά σέβονται και υπερασπίζονται τη δημοκρατία με τη στάση ζωή τους”, τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

ysterografa.gr