Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο Στουρνάρας, ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές

Giannis-Stournaras
Η φημολογία για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, περνάει εκ των πραγμάτων μέσα από τον σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά για τη διαχείριση της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, τα… απόνερα των εντυπώσεων που θα προκαλέσουν οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Μάιο, και φυσικά την πιθανότητα να επιλέξει η κυβέρνηση τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι, ώστε να εκμεταλλευτεί τις όποιες θετικές για την ίδια συνθήκες έχουν διαμορφωθεί.
Ο ανασχηματισμός, όπως κάθε αναδόμηση του εκάστοτε κυβερνητικού σχήματος, περνάει εκ των πραγμάτων μέσα από την αλλαγή του Υπουργού Οικονομκών. Επειδή… τα πάντα αφορούν την οικονομία, και επειδή με τον ανασχηματισμό κάθε πρωθυπουργός θέλει να στείλει πρωτίστως επικοινωνιακά και δευτερευόντως πολιτικά μηνύματα.
Πόσο πιθανή λοιπόν είναι η αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα, του ανθρώπου ο οποίος προσωποποίησε την πολιτική της “άμυνας” απέναντι στην κατάρρευση της οικονομίας, και της συστηματικής προσπάθειας επιστροφής στις αγορές, μέσω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος;
Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, και εκ των βασικών πρωταγωνιστών της προετοιμασίας εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, απολαμβάνει τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, μεγάλου μέρους του “εκσυγχρονιστικού” ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον της Κεντροαριστεράς, ενώ παραμένει ο φυσικός συνομιλητής των διεθνών εταίρων και δανειστών της χώρας.

Όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου όρθωσε άμυνες για τον “τσάρο” της οικονομίας. Η πραγματικότητα που δεν αλλάζει ωστόσο έχει να κάνει με την προχωρημένη δυσφορία του Ευάγγελου Βενιζέλου, δηλαδή του πολιτικού αρχηγού χωρίς τη στήριξη και παρουσία του οποίου… δεν υπάρχει κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με στρατηγικά χειρουργικό τρόπο, έχει οικοδομήσει το πολιτικό “κόντυμα” του Γιάννη Στουρνάρα, κατανοώντας τη φυσική τάση της ελληνικής κοινωνίας να προσωποποιήσει στον σημερινό Υπουργό Οικονομικών την πλειοψηφία των δεινών που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας του Μνημονίου.
Απ’ την άλλη, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει στρατηγική επιθετικής ανασυγκρότησης, με τελικό αποτύπωμα τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, είναι περίπου βέβαιο ότι θα έχει προηγηθεί δομικός ανασχηματισμός. Και στο σχήμα μάχης που θα προκύψει, το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών θα το κατέχει άλλος, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η “νέα πρόταση” προς την ελληνική κοινωνία.
Τι θα συμβεί σε εκείνη την περίπτωση με τον Γιάννη Στουρνάρα; Η Ευρώπη τον περιμένει. Όπως κάποια κορυφαία θέση στο τραπεζικό σύστημα. Η ενεργός πολιτική, μάλλον… προσπέρασε ως προοπτική για το μέλλον του σημερινού Υπουργού Οικονομικών.