Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Γ.Στουρνάρας: «Διανύσαμε το 80% της απόστασης. Κάποιοι πληρώνουν δυσανάλογα, άλλοι φοροαποφεύγουν»

Γ.Στουρνάρας: Κάποιοι πληρώνουν δυσανάλογα, άλλοι φοροαποφεύγουν 
 Καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως στην Ελλάδα η φορολογική πλάστιγγα γέρνει σε βάρος όσων πληρώνουν περισσότερο από όσο τους αναλογεί έναντι όσων φοροαποφεύγουν. Με τις αλλαγές στη φορολογία διευρύνεται η φορολογική βάση, είπε, ενώ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός εξαλείφει το πρωτογενές έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών την ώρα που «έχει διανυθεί το 80% της πορείας μέχρι τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η Ελλάδα, υποστήριξε, έχει εκπλήξει θετικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, διαπιστώνοντας ευνοϊκά σημάδια από το εξωτερικό. Όσον αφορά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει "μαϊμούδισμα", ο υπολογισμός γίνεται με τα διεθνή πρότυπα».

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι «όλα αυτά δεν συγκινούν όμως όσους έχουν μαγικά ραβδιά που διαγράφουν χρέη». «Όσο ξεδιπλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του, τόσο αποκαλύπτεται ένα εφιαλτικό σενάριο χρεοκοπίας» είπε, λέγοντας πως ο Αλ.Τσίπρας «γίνεται μάντης κακών».

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε: Κατανοώ και συμμερίζομαι την αντίφαση μεταξύ των αριθμών και της καθημερινότητας, αλλά πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και μετά αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή πολιτών και επιχειρήσεων».