Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας – Αμετακίνητος ο Σόιμπλε, μπαίνει στην κυβέρνηση και ο Άσμουσεν
Μπορεί η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην είναι έκπληξη και να εγγυάται τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που έχουν χαράξει τα τελευταία πέντε χρόνια με την Άνγκελα Μέρκελ,  αλλά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας είχε μια έκπληξη: την πρώτη γυναίκα υπουργό Άμυνας, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
 
Τα υπουργεία των Χριστιανοδημοκρατών
Πέντε υπουργεία και το υπουργείο της Καγκελαρίας θα στελεχώσουν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Όπως ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, όπως και υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα.
Η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός Άμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γενικός Γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το υπουργείο της Καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.
Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην Καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.
Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.
Το αν θα παρέμενε όμως υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, αυτό θα εξαρτιόταν από την κομματική ταυτότητα του νέου υπουργού. Από τη στιγμή που επικεφαλής αυτού του υπουργείου θα είναι τελικά η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Αντρέα Νάλες, ο χριστιανοδημοκράτης Φούχτελ αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η απόφαση πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχε η κ. Μέρκελ μαζί του.
Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί εκείνο το υπουργείο, από αυτά που διεκδικούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, το οποίο θα ήταν “συμβατό” με την αρμοδιότητα του ως εντεταλμένου της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, γράφει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το SPD αναμένεται να τοποθετήσει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν ως υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο κ. Άσμουσεν επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ 
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αναλαμβάνει τρία υπουργεία
 Τρία υπουργεία θα αναλάβουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), σύμμαχοι της Άνγκελα Μέρκελ και του CDU, στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας Γκερντ Μούλερ θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα γίνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.
Νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος θα γίνει ο Αντρέας Σόγιερ.
.

Τα υπουργεία των Σοσιαλδημοκρατών
Έξι από τους συνολικά 15 υπουργούς της νέας κυβέρνησης Μέρκελ θα είναι σοσιαλδημοκράτες. 
Ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι ο νέος Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και... επιβλέπων τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009), η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Οικογένειας η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ. και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας όπου περιλαμβάνεται και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, καθώς ο τομέας της Προστασίας Καταναλωτών μεταφέρεται από το υπουργείο Γεωργίας σε αυτό της Δικαιοσύνης.
 
Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας
Καγκελάριος: Άνγκελα Μέρκελ
Υπουργός Οικονομικών: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Υπουργός Παιδείας και Έρευνας: Γιοχάνα Βάνκα
Υπουργός Άμυνας: Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Υπουργείο Εσωτερικών: Ντε Μεζιέρ
Υπουργός Υγείας: Χέρμαν Γκρέχε
Υπουργείο Καγκελαρίας: Πέτερ Αλτμάιερ
Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και Αντικαγκελάριος: Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Υπουργός Εξωτερικών: Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Αντρέα Νάλες
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Μπάρμπαρα Χέντρικς
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή: Χάικο Μάας
Υπουργείο Οικογένειας: Μανουέλα Σβέσιγκ
Υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών: Αλεξάντερ Ντόμπριντ
Υπουργείο Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας: Γκερντ Μούλερ
Υπουργείο Διατροφής και Γεωργίας: Χανς-Πέτερ Φρίντριχ