Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Καμία πρόοδος στο θέμα των πλειστηριασμών - “Ανοιχτά” και τα 4 μέτωπα με την Τρόικα

pleistiriasmoi
Tην Κυριακή, στις 10 το πρωί θα συναντηθούν και πάλι οι εκπρόσωποι της τρόικα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
«Ανοικτά» παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και τα τέσσερα ζητήματα, στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους και, για τον συγκεκριμένο λόγο, θα συνεχιστούν και αύριο οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
«Η κουβέντα συνεχίζεται και για τα τέσσερα ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, αποφεύγοντας να δηλώσει βεβαιότητα για μια συμφωνία.
Ειδικότερα, ανοικτά παραμένουν:

*Η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η διαφωνία έγκειται στο καθεστώς που θα ισχύσει (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντικειμενικές αξίες, κ.λπ.) κατά τη μεταβατική περίοδο έως την 1/1/2015. Αύριο, στις 10 το πρωί, θα υπάρξει νέα συνάντηση.
*Η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποτελεί ένα από τα 4 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εμμένει στον, για ένα έτος πιλοτικά, εξαγωγικό προσανατολισμό του στρατιωτικού σκέλους (μετά τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος και το κλείσιμο του δεύτερου) και σε εθελούσια έξοδο των εργαζομένων αντί για απολύσεις. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο στις 6 το απόγευμα.
*Η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Υπάρχει απόκλιση με την τρόικα στην απόδοση του μειωμένου φόρου σε έσοδα (με στοιχεία και του Νοεμβρίου) και η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να νομοθετήσει μονομερώς τη συνέχιση ισχύος του μειωμένου συντελεστή και μετά την 1/1/2014.
*Η απόδοση του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Η τρόικα συμφωνεί μεν με το γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου (αν και περιμένει να δει εάν θα υπάρξουν αλλαγές μετά και από τις συνεχιζόμενες ενστάσεις των βουλευτών), αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, ότι μπορούν να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.
Με βάση τον προγραμματισμό, στην κυβέρνηση απομένουν δύο μόλις ημέρες για συμφωνία στα προαναφερθέντα θέματα. Καθώς, την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας, θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Και ενώ ο κ. Στουρνάρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν τον Ιανουάριο, οπότε και θα «ανοίξουν» τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, κ.ά., προκειμένου να αρχίσει να δρομολογείται και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο εφέτος.
 ysterografa.gr