Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η κατά Τσίπρα προφητεία των ευρωεκλογών: Θα κερδίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά και φοβάμαι ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της»:
Η (ανατριχιαστική) δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, την περασμένη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, ημέρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε, όπως πληροφορηθήκαμε, στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης Financial Times, Reuters και BBC.
Και ερωτώ: Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να προαναγγείλει στους Βρετανούς πως το κόμμα του θα κερδίσει τις ευρωεκλογές – κάτι το εντελώς θεμιτό, αν και προαναγγέλλει πως θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να αμφισβητήσει την Δεδηλωμένη, ενώ είναι γνωστό τι συμβαίνει στις ευρωεκλογές – ποιο λόγο είχε να προαναγγείλει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, έστω και… φοβούμενος;
Αυτό το τελευταίο δεν μου φαίνεται και πολύ θεμιτό.

Αντίθετα, πρόκειται για άχρηστη (στους Βρετανούς που δεν μπορούν να ελέγξουν τη δική τους ακροδεξιά και επομένως σκασίλα τους για τη δική μας) και επικίνδυνη «προφητεία», που προσφέρει (άλλη μια) ηθική νομιμοποίηση της Χ.Α. και ουσιαστικά απελευθερώνει εκλογικές δυνάμεις και ψηφοφόρους προς την κατεύθυνση των υποδίκων.
Συγγνώμη, αλλά όταν ο αρχηγός ενός κόμματος κάνει δηλώσεις, δεν υποδύεται τον ουδέτερο παρατηρητή, τον επιτήδειο ουδέτερο ή τον ιδιότυπο δημοσκόπο.
Ούτε είναι δυνατόν με τόση ελαφρότητα να σχολιάζει το μέλλον με τρόπο μοιρολατρικό, όπως τον εξέφρασε «φοβούμενος».
Αντίθετα, ένας υπεύθυνος αρχηγός, πριν απαντήσει βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό και φροντίζει να μην πει πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. θα αυξήσουν τα ποσοστά τους.
Και επιτέλους τι θέλει να μας πει;
Ότι ο λαός βρίσκεται σε τόση σύγχυση που θα δώσει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Χ.Α;
Ομολογεί δηλαδή ότι θα πρόκειται για ψήφο αντίδρασης και στη μία περίπτωση και στην άλλη;
Γλώττα λανθάνουσα, δηλαδή;
Εκτός κι’ αν τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπανδρέου βουτάνε τη γλώσσα τους στο ίδιο μυαλό – αυτό που ξεχώρισε το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, όταν την ίδια ημέρα τοποθέτησε τον κ. Τσίπρα στη λίστα των 100 «παγκόσμιων διανοητών», το ίδιο που είχε ξεχωρίσει το 2010, όταν στην ίδια λίστα είχε τοποθετήσει τον Γ. Παπανδρέου!
Και να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι την ίδια ημέρα, ο κ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο left.gr, αθώωσε τον Γ. Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν», λέγοντας πως απλώς ο άνθρωπος διερωτήθηκε… πού πάνε τα λεφτά και προκαλώντας αγαλλίαση στον κ. Καρχιμάκη;
Στην ίδια συνέντευξη και στο ίδιο θέμα, ο κ. Δραγασάκης έβαλε κάτω τους αριθμούς – που… είχε βάλει κάτω και ο Παπανδρέου – διαπίστωσε ότι το 2008 η τότε κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί 60 δις ευρώ και ομολόγησε πως από αυτά τα 40 ήταν δανεικά.
Επομένως, κατά την άποψή του, ο κ. Παπανδρέου έλεγε πως «δανεικά υπάρχουν»!
Κάτι που δεν λέει ούτε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στις αλλεπάλληλες προσπάθειές του να εξηγήσει την φράση – επιτομή της παραπλάνησης.
Αντίθετα λέει πως θα τα έβρισκε τα λεφτά – από τις σπατάλες, τη φοροδιαφυγή και τα λοιπά.
Αλλά δεν τα βρήκε και μας πήγε ντουγρού στο ΔΝΤ.
Επομένως, πώς «αδικούμε λίγο» τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη;
Και πώς ήταν σίγουρος ο κ. Παπανδρέου ότι θα έβρισκε τα λεφτά εκεί που δεν τα βρήκαν οι άλλοι;
Και μάλιστα αμέσως μετά την εκλογή του, οπότε (προεκλογικά) έσπευσε να υποσχεθεί «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό», ως απάντηση στην εξαγγελία Καραμανλή για πάγωμα μισθών και συντάξεων για δύο χρόνια – κάτι που επιμελώς ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Και ως προς τις αυξήσεις που μοίραζε με δανεικά τον αδικούμε τον κ. Παπανδρέου;
Σαν πολλά δεν μαζεύτηκαν σε μια μέρα για να είναι τυχαία;
Το όλο σκηνικό μοιάζει περισσότερο με στρατηγικό σχέδιο προς υφαρπαγή της ψήφου, με δύο μέτωπα:
Ε, θα αυξηθεί η Χ.Α., αλλά τι να κάνουμε, το φοβόμαστε, αλλά πώς να το αποτρέψουμε, πάνω στα νεύρα του ο λαός μπορεί να πάει κι’ εκεί.
Θα ανεβάσουμε κι’ εμείς τα ποσοστά μας – οπότε ας μην κακοκαρδίζουμε τους άστεγους παπανδρεϊκούς, μπας και μας δώσουν καμιά ψήφο πάνω στα νεύρα τους (κι’ αυτοί).
Κι’ αν το καλοεξετάσουμε, δεν έχουμε ακούσει καμιά φορά τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του να κατηγορούν τον κ. Παπανδρέου.
Λες και έχουν κάνει delete την πορεία προς το Μνημόνιο (που θέλουν να σκίσουν, καταργήσουν, αντικαταστήσουν, αναστείλουν).
Υ.Γ. Αν δεν είχαμε διαβάσει στην «Αυγή» τον κατά Θ. Καρτερό «Δεκάλογο του Συνεπούς Αριστερού», θα στοιχηματίζαμε πως στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπαμε και κανένα μνημονιακό ονοματάκι…

elzoni.gr