Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ταράζει... τα νερά και πάλι ο Στουρνάρας

stournarasnew
Πολλές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας στην εφημερίδα Liberation.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για φορολογικές αδικίες και ανέφερε χαρακτηριστικά τον μειωμένο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά.  Λίγο αργότερα πάντως το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι δεν είναι στο σχεδιασμό του υπουργείου η αύξηση του ΦΠΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή δημοσιεύματα περί επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά από το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για κάτι τέτοιο.
Σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος.
Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών».
Όσον αφορά  το υπόλοιπο  σκέλος της συνέντευξης ο υπουργός έστειλε μήνυμα στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να “ανοίγουν τα αυτιά τους” στα ευαίσθητα θέματα καθώς οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ενώ επέστησε την προσοχή στο ότι δεν θα πρέπει για μη μείζονος σημασίας θέματα να τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της κυβέρνησης.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι θα ήταν ιδανικό να μας κάνουν δώρο οι πιστωτές το μισό χρέος, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό.
«Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών – μελών της Ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις αποφάσεις του Eurogroup πέρυσι τον Νοέμβριο «οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν να γίνει το χρέος βιώσιμο μόλις μπορέσουμε να πετύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Το Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει το στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε: Ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας».

ysterografa.gr