Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Απορρίφθηκε η εξεταστική για τα υποβρύχια – Σκληρή “ναυμαχία” Τσίπρα – Βενιζέλου

tsipven
Για “colpo grosso” και μέγα σκάνδαλο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την αίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τελικά απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία «όχι» ψήφισαν 167 , «ναι» ψήφισαν 120, ενώ απουσίασαν 13 βουλευτές. Κατά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.
Η ανεξάρτητη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη ψήφισε ναι στην παραπομπη του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Η άλλοτε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητη βουλευτής και έως πρότινος συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, Θεοδώρα Τζάκρη είπε ναι στην δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων.
Με την κίνηση αυτή η κα Τζάκρη έκλεισε εντελώς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ και άνοιξε διάπλατο παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Colpo Grosso
«Το αυτονόητο το εμφανίζουν ως προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και ότι υπονομεύουμε το εθνικό συμφέρον. Όταν όλοι οι πολίτες σε όλες τις μετρήσεις ζητούν κάθαρση», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν ήταν παρών στην αίθουσα.
«Δεν έχει το θάρρος να έρθει να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο του αφήνοντας τον έρμαιο», είπε συγκεκριμένα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη πως με την στάση που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο Ευ. Βενιζέλος “δείχνει στάση ενοχής” και πρόσθεσε “δεν πρόκειται να δεχθώ τη λάσπη στον ανεμιστήρα για να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα”.
Επίσης χαρακτήρισε σκανδαλώδη την σύμβαση των υποβρυχίων. «Δεν μπορείτε να κρύψετε τέσσερα υποβρύχια κάτω από το χαλί».
«Που πήγαν τα 250 εκ και πως εκταμιεύτηκαν σε μια εικονική γερμανική εταιρεία. Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν. Είναι μια απίστευτη απάτη αν αληθεύουν τα στοιχεία. Αυτό είναι «colpo grosso». Σταματήστε να το παίζετε «πόντιοι Πιλάτοι».

Bενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε με μία μαραθώνια ομιλία που διήρκησε περισσότερο από 70 λεπτά. Περιέγραψε τη διαδικασία απόκτησης των υποβρυχίων και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετει συμφέροντα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις ανακρίβειες, τις συκοφαντίες και χυδαιότητες, πάνω στις οποίες στηρίζεται η πολιτική του παρουσία τους τελευταίους μήνες» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για συκοφαντίες εκ μέρους του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως είπε, πηγάζει από την έλλειψη επιχειρημάτων. Μάλιστα, όπως εκτίμησε, πίσω από αυτήν την επίθεση κρύβονται άλλα κίνητρα, που αποσκοπούν στη διαταραχή της σταθερότητας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ακόμη για εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται μάλιστα και με καθυστέρηση, δεδομένου πως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε γίνει τίτποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ γερασμένος, εντυπωσιακά γερασμένος», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλλοντας ότι ο απόστρατος Γ. Ταφίλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας, «έχει μακρά δραστηριότητα στα αντισταθμιστικά ωφελήματα». «Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι κακό, παράνομο, πάντως είναι μία διαβολική σύμπτωση», παρατήρησε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε διεξοδικά, για περισσότερο από μία ώρα, τα επιχειρήματά του υπέρ της συμφωνίας που έγινε το 2010 και προειδοποίησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «αυτά που λέτε εδώ μέσα θα χρησιμοποιηθούν εις βάρος της χώρας μας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο αυτό που πρέπει να γίνει είναι η παραλαβή των υποβρυχίων, η νομική αντίκρουση των ισχυρισμών των αντιδίκων, αλλά και διάλογος μαζί τους, η επαναφορά του σχεδίου συνεργασίας Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και, ει δυνατόν, η συγχώνευσή τους με την συμμετοχή και ελληνικών ιδιωτικών εφοπλιστικών κεφαλαίων, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνάπτονται συμφωνίες για ξένα πολεμικά πλοία και η επαναφορά στην κατάσταση του 2011.

ysterografa.gr