Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η ΝΔ ελπίζει ότι οι εκλογές ΟΤΑ θα διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική ρευστότητα είναι δεδομένη και δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις. Η πιθανότητα τριπλών εκλογών το Μάιο (ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών και εθνικών) είναι ισχυρή, παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία, αν μπορέσει, θα το αποφύγει, προσπαθώντας να παρατείνει την επιβίωσή της. Η τελευταία ελπίδα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι θα γίνουν μόνο ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει τραυματισμένος από αυτή τη διπλή αναμέτρηση, γιατί δεν θα σημειώσει καλές επιδόσεις στους δήμους και τις περιφέρειες. Πού στηρίζουν αυτή την εκτίμηση; Πιστεύουν ότι θα υπάρξει σύγκρουση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους νεοφερμένους του ΠΑΣΟΚ και ότι αυτό θα δυσκολέψει πολύ την επιλογή υποψηφίων.
Η ηγεσία, δηλαδή, θα θέλει να στραφεί σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και οι «στρατιώτες της παράταξης» θα αισθάνονται πως τους «αδειάζει» το ίδιο τους το κόμμα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν την Ε.Πορτάλιου στο Δήμο Αθηναίων, που έχει δώσει πολύχρονους αγώνες αλλά κανείς στην Κουμουνδούρου δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Αθήνας το Μάιο.
Από την άλλη, η ΝΔ επενδύει πολλά στην αναζωπύρωση του εσωκομματικού καβγά για το νόμισμα, καθώς από τον Απρίλιο θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οπότε οι σχέσεις της χώρας με εταίρους και πιστωτές θα βρίσκονται στο προσκήνιο. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας προβλέπουν ότι από την άνοιξη η πλευρά Λαφαζάνη θα βάζει πιεστικά το θέμα ενός «σχεδίου Β» που αναφέρεται, τελικά, στην επιστροφή στη δραχμή και αυτό θα πυροδοτήσει ένταση με την ηγεσία και την ομάδα Τσίπρα που, ειδικά προεκλογικά, θα ορκίζονται στο ευρώ.

aftodioikisi.gr