Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η "γοητεία" του Σαμαρά και το "comeback" της Ελλάδας

Antonis-Samaras-Angela-Merkel
Twitter@EmOikonomidis
Η Ελλάδα της κρίσης υπήρξε η κατεξοχήν χώρα… φετίχ για τον γερμανικό Τύπο. Τα ΜΜΕ της χώρας που επί της ουσίας κάνει κουμάντο στη σημερινή Ευρώπη, αφιέρωσαν τα τελευταία χρόνια περίσσευμα ρεπορτάζ και αναλύσεων για την Αθήνα, στην αρχή με φόντο την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας και συνολικά της ευρωζώνης, και εσχάτως στον απόηχο της διαφαινόμενης επιστροφής της χώρας σε συνθήκες… ομαλότητας.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, οι συναντήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε η “Sueddeutsche Zeitung”, συνέθεσαν ένα μωσαϊκό επιθετικής διπλωματίας από την πλευρά της Αθήνας. Στα όρια της εκστρατείας γοητείας.
Σήμερα, η “SZ” αναφέρεται σε όλα τα παραπάνω, σε άρθρο με τίτλο “Ο ταλαντούχος κύριος Σαμαράς”, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και μιλάει για «θεαματικό comeback» της χώρας του. Σημαντικές ωστόσο μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται ή να υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς.
Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι «η Ελλάδα ζει», ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να ξανακούσει για «Grexit», αλλά προτιμά να μιλά για ανάκαμψη. Καθώς αυτή η επιστροφή δεν είναι αισθητή στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς αξιοποιεί το συνέδριο για μια επίθεση γοητείας.
Βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η απομείωση του χρέους, αν και ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση, αλλά προτιμά να παραπέμπει στην υπόσχεση των Ευρωπαίων ομολόγων του το 2012 -σύμφωνα με την οποία, οι χώρες της ευρωζώνης θα ασχοληθούν με το θέμα του ελληνικού χρέους όταν η Αθήνα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Τον Απρίλιο του 2014, όταν η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των χωρών της ευρωζώνης για το 2013 και θα επισημοποιηθεί το πλεόνασμα, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει.
Εάν ήταν στο χέρι του κ. Σαμαρά,θα ζητούσε την ίδια μέρα από τους εταίρους να… ξεχαστεί το χρέος. Κάτι που θέλει να αποτρέψει η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς φοβάται ότι μια τέτοια παραχώρηση θα ενίσχυε στις επικείμενες ευρωεκλογές τους πολεμίους του ευρώ του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).
Ο κ.Σαμαράς από την πλευρά του, επιχειρηματολογεί αντίστροφα: «Μόνο εάν οι εταίροι στην ευρωζώνη υποχωρήσουν εγκαίρως, θα αποτραπεί στην Ελλάδα η νίκη του λαϊκιστή Τσίπρα στις ευρωεκλογές», τονίζει μεταξύ άλλων στο αφιέρωμά της στον Αντώνη Σαμαρά η “SZ”.

ysterografa.gr