Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ο ΣΕΒ προσπαθεί να… ξυπνήσει τις Βρυξέλλες

Dimitris-Daskalopoulos-SEV
Twitter@EmOikonomidis
Η Ελλάδα του Μνημονίου “βασανίστηκε”, πέραν όλων των άλλων στρεβλωτικών παραμέτρων, και από την ενοχοποίηση, έως και… ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας. Εκείνης που για πολλά χρόνια δεν κατάφερε να διαμορφώσει το αυτονόητο αντίβαρο σε ένα δυσκίνητο κράτος, και τη στιγμή που θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει έναντι των Βρυξελλών με τη γλώσσα που κατανοεί η παραδοσιακή γραφειοκρατία της νέας μεγάλης πατρίδας μας, της Ευρώπης, έμεινε να παρακολουθεί περίπου άφωνη τη δραματική συρρίκνωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων. Δηλαδή, το “χαμήλωμα” της χώρας και του μέλλοντός της.
Σε αυτή την “αγέλη της σιωπής”, ο ΣΕΒ και ο σημερινός πρόεδρός του αποτελούν εξαίρεση. Ηχηρή εν πολλοίς. Έστω κι αν πολλές φορές συγκεντρώνουν κριτική και αρνητικά σχόλια, περισσότερο για το “γενικό συμφέρον”, παρά επί πραγματικών, συγκεκριμένων δεδομένων.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει μιλήσει πολλές φορές για “μια άλλη Ευρώπη”. Με ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, που θα αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία, θα εμπλουτιστεί ωστόσο με την αναγκαιότητα να υπηρετηθούν οι πολύ συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.
Και προφανώς, την αντίστοιχη ρητορική θα αναπτύξει στις Βρυξέλλες, κατά την αυριανή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση του ΣΕΒ στο πολιτικό και διοικητικό διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι αποκαλυπτικό, καθώς δείχνει ότι ο ΣΕΒ επιδιώκει να… φωνάξει στις Βρυξέλλες. Τη στιγμή που φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών η “διόρθωση πορείας” από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά μια Ευρώπη που πασχίζει να ανακτήσει την ψυχική επικοινωνία της με τους λαούς και τις κοινωνίες που καλείται να στηρίξει και να υπερασπιστεί.
Η επόμενη Ελλάδα, ως ενεργό κύτταρο της επόμενης Ευρώπης, διεκδικεί έναν περισσότερο παρεμβατικό ρόλο. Με ένα αφήγημα διαφορετικό. Πιο κοντά στον ρεαλισμό. Πιο κοντά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Η οποία ωστόσο δεν πρέπει να διαμορφωθεί αφηρημένα. Αλλά με την Ελλάδα να έχει μερίδιο στη… συγγραφή του σεναρίου.

ysterografa.gr