Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Εφοδος σχολικών φυλάκων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Σε εκρηκτικό κλίμα, με ύβρεις, απειλές και προπηλακισμούς σε βάρος δημάρχων από σχολικούς φύλακες και συνδικαλιστές των ΟΤΑ, κατάληψη του βήματος των ομιλητών και συνεχείς διακοπές ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα....
στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση».
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου είχαν συμπεριληφθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, Γ. Μιχελάκης και Γ. Βρούτσης, αντίστοιχα, οι οποίοι ωστόσο δεν παρέστησαν.
Παρότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε συνεννόηση και έγινε δεκτό το αίτημα των συγκεντρωμένων να δοθεί ο λόγος σε εκπρόσωπό τους, έγινε «εισβολή» εργαζομένων στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και διακοπή των εργασιών από οργισμένους συνδικαλιστές και σχολικούς φύλακες που διαμαρτύρονταν για την απώλεια της εργασίας τους.
Οι τελευταίοι κινήθηκαν απειλητικά στο πάνελ των ομιλητών και με επιτακτικό ύφος αξίωσαν από τους δημάρχους να παραιτηθούν των αξιωμάτων τους, ενώ απαίτησαν την αποχώρηση ως ανεπιθύμητου του βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γ. Ορφανού.
Συνθήματα και αντεγκλήσεις
Στην τοποθέτησή του, εν μέσω συνθημάτων, ο συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μ. Μοναστηρίδης, χαρακτήρισε τους δημάρχους κατώτερους των περιστάσεων, αφού δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την απώλεια του 30% των εργαζομένων τους και τους ζήτησε να επαναπροσλάβουν τους σχολικούς φύλακες με δική τους μονομερή απόφαση, απέναντι στην κυβέρνηση και στην τρόικα, αλλιώς να παραιτηθούν.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, ανέφερε πως εξετάζονται λύσεις όπως η απασχόληση των πρώην σχολικών φυλάκων στα νοσοκομεία και η αναγνώριση πλασματικών χρόνων για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά η φωνή του «πνίγηκε» στις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ανέφερε πως σκέφτηκε σοβαρά να παραιτηθεί με όσα γίνονται στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά τον σταμάτησε, όπως είπε, το ότι πρέπει να παλέψει για να βελτιώσει την κατάσταση.
Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ