Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τα τελευταία λόγια του Κένεντι

Kennedy-brothers
Twitter@EmOikonomidis
Οι πιο κακεντρεχείς αναλυτές της πολιτικής διαδρομής και της ηγετικής περπατησιάς του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, αναφέρονται στον Αμερικανό Πρόεδρο που δολοφονήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου του 1963, στο Ντάλας του Τέξας, ως εκείνον που… διάβαζε αυτά που του έγραφε ο αδελφός του.
Όοσ εμπνευσμένες ομιλίες κι αν ετοίμαζε ο Ρόμπερτ Κένεντι βέβαια, η χαρισματική προσωπικότητα του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τους χάριζε ένα διαφορετικό αποτύπωμα.
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε τα τελευταία λόγια του JFK να καταγραφούν στο Σαν Αντόνιο, εκεί όπου μίλησε πριν πετάξει για το Ντάλας. Και η ρητορική του ακούγεται μέχρι και σήμερα, ως ένα διαρκές κάλεσμα αφύπνισης και επανάστασης.
“Έχω μιλήσει για τα Νέα Σύνορα. Ένας όρος που δεν είναι ακτιβιστικός, και δεν ανήκει στο Δημοκρατικό ή το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Στεκόμαστε στην αυγή μιας σπουδαίας, μεγάλης εποχής, γεμάτης από κρίση αλλά και ευκαιρίες, μια εποχή που θα πρέπει να χαρακτηριστεί από τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις. Είναι η εποχή των πρωτοπόρων, εκείνων που θα πάρουν την πρωτοβουλία να δείξουν το δρόμο.
Όποιες δυσκολίες κι αν υπάρξουν, θα τις ξεπεράσουμε. Όποιοι κίνδυνοι για να υπάρχουν, θα είμαστε έτοιμοι και καλά προετοιμασμένοι”, δήλωσε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Πόσο ειρωνικά ακούγεται ο επίλογος αυτής της ομιλίας.