Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς: Δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα νέο Μνημόνιο – Μέρκελ: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της κυβέρνησης

merkel-samaras1
Η Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Αντώνη Σαμαρά έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι έχει παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας κυρίως την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μεταξύ άλλων η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε: «Εντυπωσιακα αποτελέσματα έχει παρουσιάσει η Ελλάδα . Σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, έγιναν μεταρρυθμίσεις σε βαθύ επίπεδο. Προσπαθεί να βοηθήσει η Γερμανία για την εφαρμογή κεντρικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης θα δημιουργθεί μια τράπεζα επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων. Η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί μου είπε ο Πρωθυπουργός για να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της. Βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το αποδεικνύει».
Επίσης η Μέρκελ τόνισε ότι “γνωρίζω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά οι πολίτες χρειάζονται τις αναδιαρθρώσεις και την δημοσιονομική σταθεροποίηση για να έχουν καλύτερο μέλλον” και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις δεσμεύσεις της σημειώνοντας πάντως ότι “θα τα καταφέρει και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ”. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία και δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις όταν αρχίσει».
Από την μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια εποχή ανάκαμψης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, καθώς έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
«Είχαμε μια καλή συνεργασία με την Γερμανία», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο ήταν στόχος για του χρόνου και όχι για φέτος.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Η χώρα διορθώνει πλέον και τις ανισορροπίες που υπήρχαν στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Έχουμε επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα.
Μπαινουμε σε μια εποχή ανάκαμψης, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, μετά από επτά οδυνηρά χρόνια ύφεσης. Το ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης εγκαινιάζεται τον επόμενο μήνα, με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ – Τα 100 εκατ. θα προέλθουν από την KfW».
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τόσο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης όσο και το θέμα της Υγείας, όπου η Γερμανία αναμένεται να παράσχει τη βοήθειά της στην Ελλάδα.
Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είπε: «Δεν θέλω να συζητήσω δημόσια για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.  Θα υπάρξει συμφωνία».
Για το δημοσιονομικό κενό του 2014 τόνισε: «Δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Έχουμε πλεόνασμα. Δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα νέο μνημόνιο ή νέο δάνειο»

ysterografa.gr