Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Το SPD... παρέδωσε τα όπλα στη Μέρκελ

Angela-Merkel
Twitter@EmOikonomidis
Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, για να υποχρεώσει τους Σοσιαλδημοκράτες να καταλάβουν αυτό που η γερμανική κοινωνία διατύπωσε με ηχηρά εκκωφαντικό τρόπο: Η ίδια, είναι η πλησιέστερη εκδοχή του… Αντενάουερ. Το SPD είναι… πρώην μεγάλο κόμμα. Η συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης λοιπόν, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με όρους Μεγάλου Συνασπισμού, αλλά με ξεκάθαρους ρόλους… αφεντικού και… συμπληρώματος.
Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε σήμερα τα χέρια με τον πρόεδρο του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, και την επόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις-παζάρια για το πλαίσιο πολιτικής στρατηγικής και φυσικά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Η σημαντικότερη πολιτικός της Ευρώπης, που πέτυχε το εκλογικά πρωτοφανές, να φέρει στην κάλπη ένα 8% της γερμανικής κοινωνίας, και το… 75% αυτού του ποσοστού να ψηφίσει αποκλειστικά την ίδια και το CDU, έχει κάθε λόγο να χαμογελάει. Πέτυχε να σύρει τους Σοσιαλδημοκράτες σε έναν ακόμη μεγάλο συμβιβασμό, που θα επικυρωθεί την Κυριακή με το Συνέδριό τους.
Το SPD συμφώνησε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει καμία δέσμευση για το πόσο… φιλολαϊκή θα είναι η κυβέρνηση αυτή. Αν θα κάνει στροφή στο θέμα της λιτότητας, με έμφαση πλέον σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Και φυσικά, αν θα δοθούν σε δικά του στελέχη, τα δυο υπουργεία κοινωνικών αποχρώσεων, το Οικονομικών και το Εργασίας.
Από όσα λέγονται ήδη τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά παρασκήνια της Γερμανίας, προκύπτει ότι το SPD θα πάρει ενδεχομένως το υπουργείο Εργασίας, και πιθανότατα το Οικονομίας, εφόσον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς μάλιστα να αποκλείεται, αντί να δοθεί η θέση του Αντικαγκελάριου στον Σίγκμαρ Γκάμπριελ ή τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, να επιλεγεί για το αξίωμα ο πρόεδρος του CSU, των πολιτικών συμμάχων της Άνγκελα Μέρκελ δηλαδή, Χορστ Σεεχόφερ.
Α, οι Σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονται ότι συνιστά “νίκη” το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δέχονται την καθιέρωση κατώτατου μισθού. Το που ακριβώς αρχίζει η χλεύη της Ιστορίας, είναι μάλλον προφανές.

ysterografa.gr