Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κομισιόν ο Τσίπρας

Klaus Ernst, Alexis Tsipras and Gregor Gysi in Berlin.
Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το Συμβούλιο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταλήγει στην πρόταση της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2014, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, το οποίο είναι αρμόδιο να λάβει και την τυπική, τελική απόφαση.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίχθηκε με πολύ θερμά λόγια από το σύνολο των συμμετεχόντων και υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ηθική, πολιτική και ιδεολογική δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ:
- Ηθική διότι αναγνωρίζεται ο πρωτοπόρος ρόλος του κόμματος στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερά.
- Πολιτική διότι αναδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει από την αρχή της κρίσης, ότι η κρίση δηλαδή είναι ευρωπαϊκή, καθώς επίσης, και ότι φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι χρειάζεται ένα μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του μερκελισμού, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.
- Ιδεολογική γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που στην ιδρυτική του διακήρυξη ορίζει την Ευρώπη ως το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων και της ταξικής αντιπαράθεσης.
Το πολιτικό σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κατάθεση της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα περιγράφεται από τα παρακάτω σημεία:
1. Η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτελεί στοιχείο εκδημοκρατισμού της Ε.Ε., αλλά κατ’ επίφαση εκδημοκρατισμό, όχι μόνο γιατί η επιλογή των πολιτών διά της ψήφου τους θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα (σύμφωνα με το Άρθρο 17, Παρ. 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά είχε καταψηφίσει στο σύνολό της), αλλά και γιατί η κυρίαρχη πολιτική του δημοσιονομικού αυταρχισμού, που ακολουθούν η ηγεσία της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις της δεξιάς, των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων, συρρικνώνει συνεχώς τη δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.
2. Η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έρχεται ακριβώς ως απάντηση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Φιλοδοξεί να δώσει έκφραση και να αποτελέσει τη φωνή των εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, που υποφέρουν εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, των μνημονίων, των προγραμμάτων λιτότητας και την καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών.
3. Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα συμβολίζει την υπαρκτή ελπίδα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε πρωταγωνιστική δύναμη και δυνάμει σε κυβερνητική δύναμη. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επίσης παράδειγμα πρωτοφανούς επιτυχίας της Αριστεράς ως αυτόνομο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, που έχει κατορθώσει να διεμβολίσει τον παραδοσιακό δικομματισμό (δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας) και να διεκδικεί σήμερα να οδηγήσει μια χώρα-θύμα των μνημονίων και πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, σε μια φιλολαϊκή και αντιμνημονιακή διέξοδο από την κρίση. Το μήνυμα, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Αριστερά φιλοδοξεί να στείλει μέσα από την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί και ότι η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την επανίδρυση της Ευρώπης και την ανάδειξη της πραγματικής δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική της Ε.Ε., μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ενότητα των λαών και των εργαζομένων της Ευρώπης και να εμποδίσει έτσι την ανάδυση εθνικιστικών, σοβινιστικών και ακροδεξιών προσεγγίσεων.

ysterografa.gr