Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ​Σ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩ​Ν ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣ​Η ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗ​ΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ


Έγινε και αυτό! Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έδωσε εντολή παρακράτησης ¾ του εφάπαξ δανειολήπτη Δημοσίου Υπαλλήλου, που δεν έχει ούτε μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, με το αιτιολογικό ότι το ποσό της σύνταξης του δικαιούχου δεν επαρκεί για την παρακράτηση της μηνιαίας δόσης εξυπηρέτησης του δανείου.
Το απίστευτο αυτό περιστατικό που αποκαλύπτει την αναλγησία των αρμοδίων και τη γύμνια όλων όσων εμφανίζονται  - στα λόγια μόνο - ως σωτήρες των χιλιάδων δανειοληπτών, έρμαιων στα χέρια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων φέρνει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
«Πώς είναι δυνατόν να παρακρατείται το ποσό των 28.500 από τη στιγμή που ο προαναφερόμενος Δημόσιος Υπάλληλος δεν έχει την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή; Θα δώσετε τέλος στην παρανομία και τον κατάφωρο εκβιασμό από πλευράς του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης δέσμευσης των ¾ του βοηθήματος που αναμένεται να εισπράξει τους επόμενους μήνες ο συνταξιούχος δανειολήπτης, αλλά και τη διενέργεια ΕΔΕ για να διαπιστωθεί τυχόν υπάρξη πειθαρχικών παραπτωμάτων της Διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία όχι μόνο έλαβε αλλά και δικαιολογεί την καταχρηστική αυτή απόφαση.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ
 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

κ.κ. Υπουργοί,

Ένα απίστευτο περιστατικό φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία», περιστατικό που αποκαλύπτει την αναλγησία των αρμοδίων και τη γύμνια όλων όσων εμφανίζονται  -στα λόγια μόνο- ως σωτήρες των χιλιάδων δανειοληπτών, έρμαιων στα χέρια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα www.imerisia.gr:

«Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και βγαίνουν στη σύνταξη.
Το Ταμείο παρακρατά τα 3/4 του εφάπαξ που δικαιούνται, ακόμα κι αν εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, εφόσον η μηνιαία δόση τους υπερβαίνει το 30% της σύνταξης.

Πρώην εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, που συνταξιοδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια, με ενήμερο στεγαστικό δάνειο και χωρίς την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή, πληροφορήθηκε εγγράφως πριν από λίγες μέρες ότι επίκειται η δέσμευση των 3/4 του εφάπαξ βοηθήματος που αναμένει να εισπράξει τους επόμενους μήνες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το ποσό της σύνταξής του ανέρχεται σε 1.040 ευρώ και ο ίδιος πληρώνει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις τη δόση των 485 ευρώ τον μήνα.

Με έγγραφο αίτημα προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που κοινοποιήθηκε στον συνταξιούχο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ζητά να παρακρατηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό του εφάπαξ, μέχρι του ποσού των 28.500 ευρώ και το ποσό να αποδοθεί στο Ταμείο για τη μερική ή ολική απόσβεση του δανείου, με το αιτιολογικό, όπως υποστηρίζεται, ότι το ποσό της σύνταξης του δικαιούχου δεν επαρκεί για την παρακράτηση της μηνιαίας δόσης εξυπηρέτησης του δανείου.
Στη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει ο δανειολήπτης με το Ταμείο, αναφέρεται η εκχώρηση των 3/4 του εφάπαξ ως πρόσθετη ασφάλεια, μόνο «σε περίπτωση που τα 6/10 των αποδοχών ή της σύνταξης δεν καλύπτουν τη μηνιαία δόση του δανείου».

Οπως προκύπτει από τη συνταξιοδοτική πράξη που κατέθεσε ο δανειολήπτης, η σύνταξη που εισπράττει ανέρχεται σε 1.040 ευρώ τον μήνα, ενώ η δόση του δανείου, που παρακρατείται κάθε μήνα για την εξυπηρέτησή του, είναι μόλις 485 ευρώ, δηλαδή πολύ κάτω από τα 6/10 που προβλέπει η σύμβαση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνος, η υπουργική απόφαση 2/19843/0094 του 2012 μειώνει από τα 6/10 στα 3/10 την αναλογία δόσης-εισοδήματος των δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Σε εφαρμογή αυτής της υπουργικής απόφασης, είναι πάγια τακτική να παρακρατούνται τα 3/4 του εφάπαξ, αν η δόση υπερβαίνει τα 3/10 των αποδοχών του δανειολήπτη», είπε στο «Εθνος» η αρμόδια διευθύντρια του Ταμείου Ν. Καπέλη. Σύμφωνα με την ίδια, με το ποσό που θα εισπραχθεί από το εφάπαξ θα μειωθεί η οφειλή και κατά συνέπεια η δόση του δανείου, ενώ εναλλακτικά μπορεί ο δανειολήπτης να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε η μηνιαία δόση να πέσει κάτω από το 30% της σύνταξής του.
Ο ίδιος ο κ. Δημάσης κάνει λόγο για καταχρηστική απόφαση. Ηδη μέσω του δικηγόρου του Π. Κίρκου απέστειλε εξώδικο στο Ταμείο και σκοπεύει να προσβάλει την επιχειρούμενη παρακράτηση».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε  ποιες ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αναγκληθεί η απόφαση δέσμευσης των ¾ του βοηθήματος που αναμένεται να εισπράξει τους επόμενους μήνες ο συνταξιούχος δανειολήπτης;

2.Tι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που καταπατώντας κάθε έννοια νόμου, λειτουργεί τοκογλυφικά έναντι των δανειοληπτών του;

3.Πώς είναι δυνατόν να παρακρατείται το ποσό των 28.500 από τη στιγμή που ο προαναφερόμενος Δημόσιος Υπάλληλος δεν έχει την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή; Θα δώσετε τέλος στην παρανομία και τον κατάφωρο εκβιασμό από πλευράς του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων;

4.Θα διατάξετε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων εναντίον της Διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία όχι μόνο έλαβε αλλά και δικαιολογεί την καταχρηστική αυτή απόφαση;

5.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε:

α.Την υπ’ αρίθμ. 2/19843/0094/7.3.2012, σύμφωνα με την οποία «μειώνεται σε 3/10 το προβλεπόμενο από τις περιπτώσεις α και β της παραγράφου 1 και την παράγραφο 3 του άρθρου 62 του Ν. 2214/1994 ποσοστό των υποχρεωτικά εκχωρουμένων εκάστοτε τακτικών μηνιαίων απολαβών ή της κύριας και επικουρικής συντάξεως και όλων γενικά των μερισμάτων και άλλων παροχών των ασφαλιστικών ταμείων των δανειζομένων για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των χορηγουμένων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τοκοχρεολυτικών δανείων του στεγαστικού τομέα»;

β.Προσβάλλετε την τιμή και υπόληψη του δανειολήπτη, με λόγια και με έργα (άρθρα 2 και 5 Συντάγματος περί προστασίας της  προσωπικότητας);

γ.Δίνετε τη δυνατότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να αυθαιρετήσει παρακρατώντας το εφάπαξ και άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων στο μέλλον;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ