Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Δημοσκόπηση Metrisis: Μπροστά με 1,2% η ΝΔ. Νέα πτώση της ΧΑ




dimoskopisi
Προβάδισμα με ποσοστό 1,2% έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisis για την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί το Σάββατο.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21, 9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20,7%.
Τρίτο κόμμα είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, ποσοστά αισθητά μειωμένα σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.
Ακολουθούν με 5,1% το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,7%, ενώ η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει μόλις 1,9%.
Από τα ευρήματα του γκάλοπ προκύπτει επίσης ότι το 49,5% των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ το 57,3% της κοινής γνώμης λέει ότι απειλείται η Δημοκρατία.
 --------
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και επί των εγκύρων δίνει νέα δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24.

Στην πρόθεση Ψήφου, η Ν.Δ συγκεντρώνει ποσοστό 21,2 και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, ενώ τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 6,1%, Αν.Ελ 5,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΔΗΜΑΡ 3,7%, ΚΚΕ 4,9%. και η "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" του Ανδρέα Λοβέρδου 1,2%

Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η κατάταξη εκλογικής επιρροής των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 24,4%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, ΠΑΣΟΚ 7%, Αν.Ελ 5,9%, Χρυσή Αυγή 7,8%, ΔΗΜΑΡ 4,3%, ΚΚΕ 5,6%, και η "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" του Ανδρέα Λοβέρδου 1,3%.

Στην δημοσκόπηση καταγράφεται και ο «αξιακός χάρτης» του εκλογικού σώματος αλλά και τα κριτήρια και συναισθήματα που οδηγούν τους ψηφοφόρους στην επιλογή συγκεκριμένου κόμματος.

Έτσι:
-Οι ψηφοφόροι της ΝΔ την επιλέγουν κατά 33% με βάση την ιδεολογία, κατά 45% με βάση τις θέσεις της και κατά 14% υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής,
-Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγουν κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 46% με βάση τις θέσεις και κατά 22% υποκινούμενοι από την οργή, ενώ
-Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής κάνουν την επιλογή τους κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 25% για τις θέσεις του κόμματος και κατά 50% (ένας στους δύο) υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται και το αίσθημα απαισιοδοξίας που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνιάς καθώς το 76,5% των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο με εντονότερο να είναι το συναίσθημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (85%), των Αν.Ελ (84%), της Χρυσής Αυγής (83%) και του ΚΚΕ (84%).

Αντίθετα μόνο το 23,5% δηλώνει ότι προσδοκά βελτίωση των συνθηκών με την προσδοκία να είναι εντονότερη μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (40%), του ΠΑΣΟΚ (35%) και της ΔΗΜΑΡ (27%).

Όσον αφορά, τέλος, το μέλλον, έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι περιμένουν τα πράγματα να εξελιχθούν χειρότερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ίδιους.