Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια

regling
Όταν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωθεί, στα μέσα του 2014, η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ-ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι η περίπτωση ομολόγου 50ετούς διάρκειας δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η ωρίμαση για την Ελλάδα μέσω του ΕΜΣ είναι ήδη στα 30 χρόνια.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη το Αμερικανικό Συμβούλιο για τη Γερμανία, το Συμβούλιο για τις ΗΠΑ και την Ιταλία και το Γαλλο-αμερικανικό Ίδρυμα της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή». Αναφέρθηκε δε σε θετικά σημάδια για τη στρατηγική του ΕΜΣ στην ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε, «λειτουργεί» και έκανε λόγο για «χειροπιαστά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια», αλλά και για ανταμοιβή από τις αγορές. «Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές την περασμένη άνοιξη, με 10ετή ομόλογα σε πολύ αποδεκτές τιμές, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο προκειμένου να δοκιμάσουμε εάν μια χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές», δήλωσε ο Γερμανός παράγοντας και προσέθεσε ότι χάρη στον ΕΜΣ, η Ισπανία κατόρθωσε να διατηρήσει απόλυτη πρόσβαση στην ρευστότητα. «Έως το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα για τον οικονομικό τομέα της Ισπανίας θα έχει ολοκληρωθεί και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι η Ισπανία θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε. Όσον αφορά την Ιρλανδία, ο επικεφαλής του ΕΜΣ δήλωσε ότι με το τέλος του προγράμματός της στο τέλος Δεκεμβρίου ο Μηχανισμός συζητά το «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να είναι επιτυχής η επιστροφή στις αγορές».
Σχετικά με τη ρύθμιση των αγορών, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη η αγορά να αυξάνει και να μειώνει η ίδια τα «σπρεντ» των χωρών της ευρωζώνης. «Είναι τρομακτικό σήμερα να θυμόμαστε ότι το φθινόπωρο του 2009 η Ελλάδα πλήρωνε σχεδόν το ίδιο με τη Γερμανία -μόνο 30 μονάδες βάσης περισσότερο για το δεκαετές ομόλογο- παρά το γεγονός ότι πολλές αδυναμίες της ήταν ήδη γνωστές», επισήμανε και προσέθεσε ότι «ο ανεπαρκής προσδιορισμός τιμών στη βάση αυτών των αδυναμιών στοιχειοθετεί ένα θεαματικό παράδειγμα αποτυχίας των αγορών». Κληθείς μάλιστα να εξηγήσει την τοποθέτησή του περαιτέρω, σημείωσε ότι θα ήθελε να δει «κάποια σπρεντ χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα, αλλά υψηλότερα από ό,τι πριν από την κρίση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να καθησυχάσει μια κρίση που θα αφορά μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως δεν θεωρεί ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί τέτοιο ζήτημα με την Ισπανία ή την Ιταλία. «Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζω ότι η εναπομείνασα δυνατότητα δανεισμού του ΕΜΣ είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες έκδοσης ετήσιων ομολόγων και των δύο χωρών», διευκρίνισε. Όσον αφορά τη συνολική πορεία της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του ΕΜΣ ανέφερε ότι «σημαντικές προκλήσεις παραμένουν» και προσέθεσε ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή».

ysterografa.gr