Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Προβόπουλος: Ανάπτυξη το 2014. Ή… το 2016

Giorgos-Provopoulos
Twitter@EmOikonomidis
Στην εποχή της μεγάλης κρίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας, πόσο μάλλον μιας χώρας που πρωταγωνίστησε για σημαντικό διάστημα σε σενάρια καταστροφολογίας συνολικά για την ευρωζώνη, αποκτά εκ των πραγμάτων σύνθετο και πολυδιάστατο παρεμβατικό ρόλο. Με τη δημόσια καταγραφή των απόψεων-προβλέψεών του, να προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, και φυσικά… των αγορών, στις οποίες προσδοκά να επιστρέψει η Ελλάδα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2ο14, ώστε να κλείσει και “επισήμως” τον κύκλο της ύφεσης και της υποτίμησης του brand name της χώρας.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, συνιστά προνομιακό συνομιλητή των διεθνών ΜΜΕ, και φυσικά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς ανέλαβε ρόλο διεκπεραίωσης του ρίσκου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, χωρίς την οποία η Ελλάδα δεν θα είχε αντικειμενικές πιθανότητες να προβάλλει αξιώσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη. Και τις αγορές.
Με συνέντευξή του στο πρακτορείο “Reuters” λοιπόν, ο Γιώργος Προβόπουλος εμφανίζεται εξαιρετικά συγκρατημένος. Μιλώντας για αναμενόμενη ανάπτυξη το 2014, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το “θετικό” σενάριο για την ελληνική οικονομία, δεν παραλείπει ωστόσο να ανοίξει και παράθυρο διετίας, παραπέμποντας την εξοδο από την ύφεση στο 2016, στην περίπτωση που το σενάριο το οποίο θα επικρατήσει τελικά, θα είναι το “αρνητικό”.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Προβόπουλο, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δυο χρόνια ύφεσης, στην περίπτωση που δεν “περπατήσει” το ευνοϊκό για την Ελλάδα σενάριο, και αναφέρεται ακριβώς στα stress tests τα οποία διενεργούνται στις τέσσερις μεγάλες, συστημικές τράπεζες που απέμειναν στη χώρα μετά την ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνητική αντοχή τους σε μελλοντικά σοκ.
“Με βάση το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Γιώργου Προβόπουλου στο “Reuters”.

ysterografa.gr