Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Βενιζέλος κατά Τσίπρα και… Αβραμόπουλου


Evangelos-Venizelos-ParliamentΟ Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε ιστορικά να εκφράσει το “όλον ΠΑΣΟΚ”, η συνθετική διάθεσή του ωστόσο είχε πολλές φορές ως αποτέλεσμα να ανοίγει μέτωπα με πολιτικούς αντιπάλους, εντός και εκτός… τειχών. Με την όποια μορφή και περιεχόμενο είχαν κάθε φορά αυτά τα “τείχη”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης “Μεγάλου Συνασπισμού” ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα που επί δεκαετίες κυριάρχησε στον χώρο της Κεντροαριστεράς, έχει εδώ και μήνες διαρκές μέτωπο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Γι’ αυτό και δεν προκάλεσε εντύπωση σε κανέναν το γεγονός ότι, προσερχόμενος σήμερα στη Βουλή για να… σηκώσει το γάντι που του πέταξε το πρωί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περί της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη σύμβαση των υποβρυχίων που υπέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2011, με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν οξύς απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να αφήσει αιχμές που… όλοι κατάλαβαν, κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Εξωτερικών και σημερινού Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, δείχνοντας ενόχληση για το πως χειρίστηκε ο τελευταίος την πρωινή συζήτηση στη Βουλή.
“Σήμερα παρείχατε ουσιαστικά κάλυψη στις αμαρτωλές συμβάσεις Τσοχατζόπουλου. Τα αμαρτωλά στελέχη Τσοχατζόπουλου άλλωστε τα έχετε υιοθετήσει”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ευάγγεου Βενιζέλου, ενώ “φωτογραφίζοντας” τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε, τόνισε με νόημα: ” Ο Πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου να δοθεί τελική ριζοσπαστική λύση στο ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις και να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά να δίνουν λύσεις στα προβλήματα”.
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν οξύς: “Αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας το πρωί, απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, αποτελούν απροκάλυπτη στήριξη των αμαρτωλών συμβάσεων του παρελθόντος του κ. Τσοχατζόπουλου. Όπως ο Τσίπρας έχει υιοθετήσει στο κόμμα του όλα τα αμαρτωλά στελέχη του Τσοχατζόπουλου, έτσι υιοθέτησε και τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Δεν υπάρχει σύμβαση 2010, υπάρχει νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή, στη βάση του οποίου λειτούργησε η τότε κυβέρνηση. Η εκπροσώπηση ύποπτων συμφερόντων υπονομεύει σήμερα το ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο. Κλαίγεται ο ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν υποκλοπές, γιατί κάποιοι τους συνδέουν με Σκουριές και Marfin, και έρχεται το ΠΑΣΟΚ και πάλι να προσπαθεί να κρατήσει το θεσμικό μέτρο. Αλλά εδώ υπάρχει μια άλλη μορφή βίας, η κοινοβουλευτική, με χυδαιολογίες. Είναι ύπουλη μορφή βίας, υπονομευτική για τη Δημοκρατία”.