Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας​: Μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα...

stour
Σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για έκδοση 50ετούς ομολόγου σωτηρίας με πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους περίπου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η χώρα από το EFSF φέρεται να βρίσκεται το ΥΠΟΙΚ.
“Μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής ως το 2017, που θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα” τονίζει σχετικά στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 και όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών «θα είναι ένας προϋπολογισμός που θα τηρεί τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% του ΑΕΠ και θα στηρίζεται στον προϋπολογισμό του 2013 καθώς για δεύτερη χρονιά έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από το προϋπολογισμένο».
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα ότι «καταρτίζουμε για δεύτερη φορά προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα έχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι η βάση για τη μείωση του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα εκτιμάται οτι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρω στα 45,1 δισ. ευρω μετά τις πολλαπλές παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος και τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τον περιορισμό των κονδυλίων για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη, δημόσιες επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες.
Tο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρω από 300 εκ. ευρώ φέτος ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω του 3%. Ωστόσο αγκάθι παραμένουν τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτήσει ο προϋπολογισμός του 2014.

ysterografa.gr