Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Στάινμπρουκ «νικητής» του debate

debate
Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία αναδείχθηκε —με μικρή διαφορά— νικητής της αποψινής τηλεοπτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε κατά την διάρκεια του «ντιμπέιτ» μεταξύ των 1.000 προσώπων τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο από την Infratest-dimap.

Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από την «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54%, ενώ για τον κ. Στάινμπρουκ εξέφρασε την προτίμησή του το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος της εκπομπής ήταν 48% και 45%.
Στα επί μέρους ερωτήματα, η κα Μέρκελ κρίθηκε ως πιο συμπαθής (52%-32%), πιο αξιόπιστη (45%-41%), πιο ικανή (47%-40%) και πιο δίκαιη (45%-13%), ενώ ο αντίπαλός της θεωρήθηκε πιο επιθετικός (88%-5%), πιο κατανοητός (44%-40%), με καλύτερα επιχειρήματα (48%-38%) και συνολικά πιο πειστικός (49%-44%). Στο ερώτημα εάν οι «μονομάχοι» ήταν καλύτεροι ή χειρότεροι του αναμενόμενου, ο κ. Στάινμπρουκ από το 60% των ερωτηθέντων κρίθηκε ως καλύτερος του αναμενόμενου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Καγκελάριο έφθασε στο 27%. Αντιθέτως, το 17% δήλωσε ότι βρήκε τον κ. Στάινμπρουκ χειρότερο από ό,τι περίμενε, ενώ την κυρία Μέρκελ θεώρησε χειρότερη του αναμενόμενου το 33%.
Ο κ. Στάινμπρουκ «κέρδισε» και τους αναποφάσιστους, με ποσοστό 52% έναντι 36% της κυρίας Μέρκελ.
Η αποψινή τηλεμαχία, κατά την διάρκεια της οποίας 15 λεπτά ήταν αφιερωμένα στην Ελλάδα, αν και δεν επιφύλαξε κάποια σημαντική έκπληξη από τους δύο πολιτικούς, σήμανε μία ακόμη «νίκη», των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δημοσιεύθηκαν χιλιάδες μηνύματα, στα οποία πρωταγωνίστησε το. . . κολιέ της Καγκελαρίου στα χρώματα της γερμανικής σημαίας (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) και η παρουσία του κωμικού Στέφαν Ράαμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε το τηλεοπτικό δίκτυο ProSiebenSat1 και, κατά γενική ομολογία υπέβαλε τις πιο άμεσες ερωτήσεις, ενώ δεν δίστασε να διακόψει την κα Μέρκελ, προκειμένου να της ζητήσει να απαντά συγκεκριμένα στις ερωτήσεις.
Τα ίδια θέματα αναδείχθηκαν στους ιστοτόπους μεγάλων γερμανικών ΜΜΕ. Η Bild είχε τίτλο «Η Μέρκελ πιο “κυβερνητική”, ο Στάινμπρουκ πιο ισχυρός», ενώ η Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στα λάθη των δύο πολιτικών και η Die Welt έκανε λόγο για «νίκη με μικρή διαφορά» για τον Πέερ Στάινμπρουκ. Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφόρησε το κείμενό του για τη συζήτηση «Το αποτέλεσμα: 0-0».