Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρκελ: Θα είναι οριακό το αποτέλεσμα

merkel1
Ολοκληρώνοντας την προεκλογική της εκστρατεία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει η μάχη στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο να είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη.
«Ναι, θα είναι οριακό» το αποτέλεσμα, είπε η Μέρκελ στο Στράλσουντ, «αλλά μια τόσο σκληρή εκλογή σε παρακινεί να μάχεσαι μέχρι την τελευταία στιγμή».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημερινή της κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται επί ξυρού ακμής.
«Απευθύνω προσωπικά έκκληση στους Γερμανούς: δώστε μου μια ισχυρή εντολή ώστε να υπηρετήσω τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια», είπε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες και στους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) τις περισσότερες ψήφους, περίπου 40%, αλλά το ποσοστό του ελάσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αναμένεται να συρρικνωθεί από το 15% που είχαν λάβει πριν από τέσσερα χρόνια περί το 5%. Αυτό το ποσοστό μπορεί να μην της δώσει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωθώντας την να στραφεί στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ώστε να σχηματίζουν έναν «μεγάλο συνασπισμό». Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη γι’ αυτό, αλλά έχει αποφύγει να πει ρητά ότι αυτό είναι το Σχέδιο Β. Μιλώντας σήμερα στο Βερολίνο, είπε ότι προτιμά μια συμμαχία με το FDP.
Ο προηγούμενος «μεγάλος συνασπισμός» (2005-2009) είχε αντεπεξέλθει καλά στα προβλήματα, επισήμανε, αλλά «είχαμε μεγαλύτερη επιτυχία με το χριστιανοφιλελεύθερο συνασπισμό».
Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ έκανε την τελική του προεκλογική εμφάνιση στη Φραγκφούρτη. «Μόνο 28 ώρες ακόμα και θα απαλλαγείτε από αυτούς», δήλωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Χαρακτήρισε την απερχόμενη κυβέρνηση την «πιο αδρανή, οπισθοδρομική, εριστική και επαιρόμενη» των τελευταίων 20 ετών και υποστήριξε ότι σύντομα θα είναι «ιστορία».
«Οι μόνοι που αποφασίζετε είσαστε εσείς, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις», είπε ο Στάινμπρουκ, απορρίπτοντας τις δημοσκοπήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «μαντείες». Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν στο SPD ένα 26-28% των προθέσεων ψήφου. Ακόμα και αν συνυπολογιστεί το ποσοστό των Πρασίνων, το κόμμα του δεν αναμένεται να μπορέσει να ξεπεράσει το συνασπισμό της Μέρκελ. Ο Στάινμπρουκ έχει πει ότι δεν θέλει να είναι υπουργός σε μια κυβέρνηση υπό την Μέρκελ, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί πως θέλει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας του κόμματός του που θα διαπραγματευτεί την σύμπηξη της συμμαχίας.
Η Μέρκελ είπε ότι δεν πρόκειται να κοιμηθεί το πρωί της Κυριακής για να ξεκουραστεί από την αδιάκοπη εκστρατεία των τελευταίων εβδομάδων. «Θα έχω λίγη ένταση», δήλωσε.
Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00 (21:00) αύριο. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να μεταδώσουν έξιτ πολ πριν κλείσουν οι κάλπες. Εκτός αν το αποτέλεσμα είναι πολύ οριακό, το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει σαφές ήδη σε μία ως δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες, με βάση τα έξιτ πολ και τις προβολές με βάση τα μερικά αποτελέσματα. Τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Το ένα τρίτο των 62 εκατ. Γερμανών ψηφοφόρων φέρονται να είναι αναποφάσιστοι και με το μικρό, νεοπαγές κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την δυσαρέσκεια για την οικονομική βοήθεια προς άλλες χώρες της ΕΕ, το ενδεχόμενο η Μέρκελ να χρειαστεί να κυβερνήσει επικεφαλής ενός «μεγάλου συνασπισμού».
Η Μέρκελ, χωρίς να αναφερθεί στο AfD, σχολίασε τις θέσεις του—η Εναλλακτική προτείνει οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση να εκδιωχθούν από την ευρωζώνη.
«Η Ευρώπη είναι οικονομικά σημαντική, ναι, αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Του χρόνου θα αναστοχαζόμαστε την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε η 59χρονη καγκελάριος. Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάστηκε ποτέ να ζήσουμε έναν πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιτυχία αυτής της υπέροχης ηπείρου», πρόσθεσε.
Η άνοδος του AfD στις δημοσκοπήσεις ανάγκασε την CDU να αλλάξει άρδην την τακτική της την τελευταία στιγμή. Αφού την αγνόησε επιδεικτικά για μήνες, το κυβερνών κόμμα ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να του επιτεθεί αυτήν την εβδομάδα. Ο Σόιμπλε, ο οποίος χαίρει γενικά σεβασμού στη χώρα, χαρακτήρισε τις προτάσεις της AfD «επικίνδυνες» για την οικονομία της Γερμανίας.
Εάν η Μέρκελ γίνει για τρίτη φορά καγκελάριος, θα είναι μόλις το τρίτο πρόσωπο —κι η πρώτη γυναίκα— που θα το καταφέρει μεταπολεμικά. Οι προηγούμενοι δύο καγκελάριοι που υπηρέτησαν τρεις θητείες ήταν ο Κόνραντ Αντενάουερ, που επέβλεψε την ανοικοδόμηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ο Χέλμουτ Κολ, που ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας.