Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Στα χέρια της αστυνομίας ενεχυροδανειστές σε Αθήνα και Κιάτο για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν χθες το πρωί στην Αθήνα και το Κιάτο Κορινθίας ένας 44χρονος που έχει επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο του ενεχυροδανεισμού καθώς και δύο υπεύθυνες υποκαταστημάτων της εταιρείας στο Κιάτο και στην Κόρινθο. Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας τους συνέλαβαν με την κατηγορία για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο των αστυνομικών είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν, έλεγχο σε δύο ενεχυροδανειστήρια της εταιρείας. Από τους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν τότε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τέσσερα ανεπίσημα βιβλία, σε δύο από τα οποία είχαν καταγραφεί συνολικά 126 επίδικες συναλλαγές, οι οποίες ουδέποτε είχαν δηλωθεί και αποτυπωθεί στα επίσημα αρχεία της επιχείρησης.

Από τον περαιτέρω φορολογικό έλεγχο που ακολούθησε, προέκυψαν επιπλέον παραβάσεις για μη έκδοση τουλάχιστον 115 παραστατικών στοιχείων αγορών, παροχής υπηρεσιών, διακίνησης ή και πώλησης, η αξία των οποίων προσδιορίστηκε στις 24.232 ευρώ.
Ακόμη, προέκυψε παράβαση για υποβολή ανακριβών περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και μη απόδοση του φόρου προστιθέμενης αξίας που αντιστοιχεί στο ποσό των 378,10 ευρώ, άσκηση του επαγγέλματος ενεχυροδανειστή πριν από την υποβολή σχετικής αναγγελίας στην οικεία αστυνομική Αρχή, μη καταχώρηση συναλλαγών στα ενιαία βιβλία ενεχυροδανειστή-αργυραμοιβού- παλαιοπώλη-αγοραπωλητή μεταχειρισμένων κοσμημάτων και μη υποβολή δήλωσης απόδοσης τελών χαρτοσήμου.
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.