Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα αναβολή της ψηφοφορίας για τον Μπερλουσκόνι

berl
Τα μέλη της επιτροπής της ιταλικής γερουσίας η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα αυτό της ιταλικής βουλής προσπαθούσαν κατά την αποψινή της συνεδρίαση να αποκλιμακώσουν την ένταση, η οποία είχε αυξηθεί πολύ το τελευταίο 24ωρο.

«Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία απόψε», δήλωσε πριν από λίγο ένας κοινοβουλευτικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Ο πρόεδρος της επιτροπής προσπαθεί να αποτρέψει την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαδικασία για να εγκριθεί ή όχι η αποπομπή του Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο, μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη τον Αύγουστο.
Το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Μπερλουσκόνι έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να καθυστερήσει την διαδικασία: εκκρεμεί μια προσφυγή των συνηγόρων του μεγιστάνα του Τύπου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ο εισηγητής της επιτροπής, ο κεντροδεξιός Αντρέα Αουτζέλο, καλεί να ζητηθεί να γνωμοδοτήσουν το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ για το νόμο Σεβερίνο, βάσει του οποίου έχει κινηθεί η διαδικασία αποπομπής, ώστε να κριθεί εάν μπορεί να εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση.
Η συνεδρίαση της επιτροπής άρχισε στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μέλη της βρίσκονταν σε αναζήτηση συμβιβασμού ώστε να υπάρξει αναβολή της ψηφοφορίας επί των προτάσεων του κεντροδεξιού εισηγητή.
Ως ένα μήνυμα «διαλλακτικότητας» ερμηνεύθηκε εξάλλου η απόφαση του ίδιου του 77χρονου ηγέτη της ιταλικής κεντροδεξιάς Μπερλουσκόνι να μην συναντήσει τελικά αύριο το μεσημέρι τους βουλευτές και γερουσιαστές του PdL, όπως είχε εξαγγείλει.
Η έκβαση της διαδικασίας θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Μπερλουσκόνι, 20 χρόνια μετά την έναρξη της κυριαρχίας του στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο ζήτησε εκ νέου σήμερα από τα δυο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί μια κυβερνητική κρίση.
«Πρέπει να ενισχυθούν οι βάσεις της συνύπαρξής μας, διαφορετικά όλα μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο», επισήμανε ο Ιταλός πρόεδρος σε δηλώσεις του στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.
Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συναντήθηκε νωρίτερα με τον γραμματέα του PdL και αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Αντζελίνο Αλφάνο, με στόχο να βρεθεί τρόπος για να μειωθεί η ένταση ανάμεσα στις δυο παρατάξεις.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης ο Λέτα θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για να μπορέσει η κυβέρνηση συνεργασίας να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), στο οποίο ανήκουν τα περισσότερα από τα 23 μέλη της επιτροπής της Γερουσίας, δεν αποκλείεται να αποδεχθεί να παραταθεί η διαδικασία, εν μέσω της αναζήτησης ενός τρόπου διευθέτησης της κρίσης—αφού το PdL έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης για τον ηγέτη του, θα επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας έχουν ανέβει ξανά σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες και η δημοπρασία μεσοπρόθεσμων τίτλων την Πέμπτη αναμένεται να δώσει μια ένδειξη για τις διαθέσεις των επενδυτών εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στο πολιτικό σκηνικό.