Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.

Αναφορικά με την θέση «Αγιονόρι – Παλαμήδι» της Δ.Ε. Τενέας του Δήμου Κορινθίων που προτείνεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του Έργου με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 104892/16.06.06 ΚΥΑ Ε.Π.Ο. ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείων και δανειοθαλάμων για τις ανάγκες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα», για την απόληψη αδρανών υλικών (λατομείο), το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί αρνητικά για
τους παρακάτω λόγους:
• Η θέση που προτείνεται στη μελέτη (για λατομείο) ανήκει στον ευρύτερο ορεινό όγκο που αποτελεί μοναδική πηγή κτηνοτροφικού πλούτου των τοπικών κοινοτήτων Αγιονορίου και Στεφανίου. Ο ίδιος χώρος είναι επιβαρυμένος με την εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών με αποτέλεσμα την ήδη αρνητική επίπτωση στον
αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα της ευρύτερης περιοχής.
• Ταυτόχρονα πιθανή δημιουργία λατομείου στη θέση αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των δύο γεωτρήσεων που τροφοδοτούν αποκλειστικά το υδρευτικό δίκτυο του Αγιονορίου και της Κλένιας.
• Η συσσώρευση πολλών έργων στον ίδιο ορεινό όγκο θα υποβαθμίσει περαιτέρω, δραματικά την υφιστάμενη κτηνοτροφική χρήση αλλά και το περιβάλλον γενικότερα, σε βαθμό μη αναστρέψιμο, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μοναδικής πηγής
πλούτου των κατοίκων της περιοχής.
• Επιπλέον, η μεγάλη απόσταση του προτεινόμενου λατομείου από τον εργοταξιακό χώρο (άνω των σαράντα (40) km) και η κίνηση εκατοντάδων βαρέων οχημάτων ημερησίως στο αντίστοιχο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στις εν λόγω υποδομές και μεγάλης έκτασης περιβαλλοντική όχληση.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πρώτον, επικαιροποίηση της συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου - Υπουργείου - Παραχωρησιούχου, η οποία περιλαμβάνει:
• την κατασκευή παράπλευρου δρόμου (service road) της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών από τον Κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου έως και τα όρια του Νομού με ελάχιστο πλάτος 6m.
• την αποκατάσταση των ζημιών στα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα παράπλευρα της Εθνικής Οδού.
• τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές για την απορροή των
ομβρίων.
• τη διευθέτηση ρεμάτων και χειμάρρων που έχουν κυριολεκτικά αποκλειστεί στη ροή τους προς τον Κορινθιακό, από τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ και της Ολυμπίας Οδού.
Δεύτερον, ανάληψη ευθύνης από τον Παραχωρησιούχο για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στο Νομό, για την εκτέλεση αναπλάσεων και συντήρηση ή αποκατάσταση ζημιών στις όποιες υποδομές, τη διευθέτηση ρεμάτων και χειμάρρων για χρονικό διάστημα 5-10 χρόνων μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Τρίτον, συγκρότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιτροπής Παρακολούθησης (από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την Υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων και από κατοίκους κι εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών) με στόχο την υλοποίηση όσων συμφωνούνται στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους και
Τέταρτον, δέσμευση στους χρόνους ταχείας αποκατάστασης, όχι μόνο δανειοθαλάμων και λατομείων, αλλά και όλων των παράπλευρων και συνοδών έργων που επιβαρύνουν το οδικό - συγκοινωνιακό και αρδευτικό δίκτυο.
Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης πρότεινε να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις και παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο, από φορείς, υπηρεσίες και πολίτες.

Διαβάστε εδώ την απόφαση