Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δατσέρης: Το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε... αποστολικό ρόλο

Giannis-Datseris

(Photo Eurokinissi)
Ο Γιάννης Δατσέρης διετέλεσε τα τελευταία χρόνια ο στενότερος συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, και μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία, μετακινήθηκε σε κεντρικούς ρόλους στην τότε Ιπποκράτους, έχοντας μεταξύ άλλων των ευθύνη του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος.
Η ρήξη δεν άργησε να έρθει, και έτσι ο Γιάννης Δατσέρης αποχώρησε από το στενό επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία της σκέψης, του λόγου και της δημόσιας παρέμβασής του. Όπως κάνει σήμερα με άρθρο το οποίο υπογράφει στα “Νέα” ως “πυρηνικός γιατρός, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ”, με αναφορές στην πολιτική πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ και τις εξελίξεις που έρχονται.

“Το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί σε έναν… αποστολικό ρόλο. Ασχολείται πιο ενεργά από τη Νέα Δημοκρατία με την κυβέρνηση. Συμπεριφέρεται σαν μια εσωτερική “task force” ειδικών στο κυβερνητικό know how. Επωμίζεται μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από τους υπουργούς του. Η συνεχιζόμενη θυσία του το τιμά, αλλά καταντά αυτομαστίγωση ιησουίτη μοναχού. Η εξάντληση των πολιτών από την κρίση δεν αποζητά πλέον διαχειριστές της κατάστασης, αλλά έμπνευση και σχέδιο.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ ασκεί επιρροή μεγαλύτερη του μεγέθους του. Όμως, το μέγεθος είναι τελικά που μετράει. Η σταθερότητα απαιτεί από ένα κεντρώο κόμμα, αν δεν μπορεί να σπάσει το τεχνητό δίπολο ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να είναι τρίτο. Δύσκολη αποστολή. Το ΠΑΣΟΚ ως διαχειριστής της κρίσης και προγεφύρωμα της σύγκρουσης με τον λαϊκισμό, αποδεκατίστηκε.
Το κλειδί αποτροπής μιας περιπέτειας ή εκτροπής βρίσκεται στην υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ με την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου, όποιο όνομα κι αν της δοθεί: Σοσιαλδημοκρατία, Κεντροαριστερά, Δημοκρατική Παράταξη. Δεν μένει χρόνος. Αρκετός καφές και αλκοόλ καταναλώθηκαν. Αρκετά η μισαλλοδοξία μας οδήγησε στην υπονόμευση της παράταξής μας. Αρκετά αναζητήθηκε η Ιφιγένεια. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μιαν… Ελένη. Καιρός να μετρηθούν οι Έλληνες, και να δούμε ποιοί παραμένουν απλά Λακεδαιμόνιοι”, σημειώνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του στα “Νέα” ο Γιάννης Δατσέρης.

ysterografa.gr