Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σε τρεις εβδομάδες το πόρισμα του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

un
Η πλήρης ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τους ειδικούς του ΟΗΕ στα χημικά οι οποίοι ερεύνησαν την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της περασμένης εβδομάδας στη Συρία ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας σήμερα.
Η ομάδα, στην οποία μετείχαν εννέα ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τρεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έφθασε στην έδρα του πρώτου στη Χάγη το απόγευμα σήμερα, μετά την αναχώρησή της από τη Συρία το πρωί.
«Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την ομάδα θα υποβληθούν τώρα σε εργαστηριακή ανάλυση και τεχνική εκτίμηση βάσει των καθιερωμένων και αναγνωρισμένων διαδικασιών και προτύπων», ανέφερε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια ανακοίνωσή του. «Οι διαδικασίες αυτές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες».
Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ασκεί πιέσεις στην ομάδα να ολοκληρώσει την ανάλυση των στοιχείων τα οποία συνέλεξε στη Συρία το ταχύτερο.
Ο Μπαν έλαβε την διαβεβαίωση από την Άγγελα Κάνε, επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού για τον αφοπλισμό, πως «ό,τι μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί η διαδικασία γίνεται» στα ειδικά εργαστήρια, ανέφερε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο Μπαν συνομίλησε με τον Όκε Σέλστρεμ, τον επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα, και θα ενημερωθεί πιο πλήρως από αυτόν αύριο Κυριακή, διευκρίνισε ο Νεσίρκι.

ysterografa,gr