Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκη - ανάσα με την... ψυχή στο στόμα! ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΦΗ 1-0

 
Με πολύ άγχος, ελάχιστες ευκαιρίες και μόλις μία τελική προσπάθεια στην αντίπαλη εστία, ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο, για την 5η αγωνιστική και επέστρεψε στις νίκες μετά από τρεις αγώνες χωρίς «τρίποντο»
 Λυτρωτής για τους γηπεδούχους ο Μάρκους Μπεργκ στο 65', αλλά για άλλη μια φορά οι «πράσινοι» δεν εμφάνισαν καλό αγωνιστικό πρόσωπο, απέναντι σε έναν αντίπαλο που παρέμεινε χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα και αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 46' λόγω αποβολής του Σβασίγια. Αποβολή και για τον Παναθηναϊκό στο τέλος, καθώς ο Ρισβάνης δέχθηκε δεύτερη κίτρινη στο 84'.


Ο Παναθηναϊκός ήταν το αφεντικό του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο. Ενδεικτικό το ποσοστό της κατοχής μπάλας (71% έναντι μόλις 29% του ΟΦΗ). Ωστόσο, εξίσου ενδεικτικός ήταν και ο αριθμός των τελικών προσπαθειών του, μόλις δύο, αμφότερες εκτός εστίας, από μακρινά σουτ των Ατζαγκούν (3') και Μπεργκ (42').
Οι «πράσινοι» δεν είχαν την τελική πάσα, αυτή που θα «εξουδετέρωνε» την καλή αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων. Ο Ατζαγκούν είχε την ελευθερία των κινήσεων πίσω από τον Μπεργκ, ήταν κινητικός, μοίρασε το παιχνίδι αλλά παράλληλα, κυρίως στα άκρα και έτσι ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να μπει απειλητικά στην αντίπαλη περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΦΗ έδειξε ξεκάθαρα τη διάθεσή του να κρατήσει πρώτα το μηδέν στην άμυνα και στη συνέχεια να απειλήσει χωρίς ρίσκο. Κράτησε το ρυθμό σε αργό τέμπο, δεν πιέστηκε ιδιαίτερα, ενώ σε αυτόν ανήκαν οι δύο καλύτερες στιγμές με το σουτ του Κουτσιανικούλη στο 18' (μπλόκαρε ο Καπίνο) και αυτό του Παπάζογλου στο 26' (κόντραρε).

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με αποβολή στα… 15' δευτερόλεπτα για τον ΟΦΗ, με τον Ζβασίγια να δέχεται κόκκινη κάρτα επειδή, μετά από λάθος του, ανέτρεψε τον Μπεργκ ως τελευταίος παίκτης. Η αλλαγή των αριθμητικών δεδομένων έφερε τους Κρητικούς σε τελείως παθητικό ρόλο και έδωσε τόνωση στους γηπεδούχους να πιέσουν εξαρχής.
Παρά το πλεονέκτημα, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με το πρώτο ημίχρονο, χωρίς να μπορεί να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία. Δύο μακρινά σουτ (47' Πράνιτς, 53' Ατζαγκούν) και δύο γυρίσματα στο 55' (προς… και από τον Μπεργκ) ήταν όλες του οι επικίνδυνες επισκέψεις στην περιοχή του Δασκαλόπουλου, πριν έρθει το γκολ-«λύτρωση» για τους «πράσινους» με τον Μπεργκ στο 65'.
Ο Αναστασίου είχε ήδη κάνει την πρώτη διορθωτική κίνηση στο 60' (Ντίνας αντί Ζέκα), αναγκάστηκε να βάλει τον Σίλντενφελντ αντί του τραυματία Μαρινάκη στο 73' και είδε τους παίκτες του να συνεχίζουν αρχικά τις προσπάθειες για δεύτερο γκολ, ενώ στο τελευταίο 15λεπτο κυρίως προσπάθησαν να μη δεχθούν γκολ.
Ακριβώς σε αυτό το διάστημα, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν πιο μπροστά, αφήνοντας μεν κάποιους χώρους, αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή από το να ρισκάρουν. Όμως, το μόνο που είχαν να επιδείξουν ήταν ένα μακρινό άστοχο σουτ του Μιλιάζες, ενώ η καλύτερή τους στιγμή θα μπορούσε να έρθει στο 61' αν ο Κορίνθιος διαιτητής Δασκαλόπουλος δεν ανέκοπτε τη φάση τη στιγμή που η μπάλα έφτανε στον Κουτσιανικούλη στην «πλάτη» της άμυνας του Παναθηναϊκού, για να δώσει φάουλ… υπέρ του ΟΦΗ (στον Παπάζογλου).
Η αποβολή του Ρισβάνη στο 84' με 2η κίτρινη κάρτα, έφερε και πάλι αριθμητική ισορροπία και την ελπίδα στους φιλοξενούμενους για την ισοφάριση, αλλά αυτή δεν ήρθε με το μακρινό σουτ του Μακρή στο 89'. Οι «πράσινοι» κράτησαν τη νίκη και θα μπορούσαν να φτάσουν σε δεύτερο γκολ με τον Ατζαγκούν στο 88'.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καπίνο, Μαρινάκης (73' Σίλντενφελντ), Νάνο, Ρισβάνης, Τριανταφυλλόπουλος, Λαγός, Ζέκα (60' Ντίνας), Πράνιτς (80' Μέντες), Ατζαγκούν, Αμπεΐντ, Μπεργκ.
ΟΦΗ: Δασκαλάκης, Μπούρμπος, Μιλιάζες, Ζβασίγια, Τριποτσέρης, Μακρής, Βερόν (85' Λαμπρόπουλος), Ζε Εντουάρντο (54' Ζόρο), Περογαμβράκης, Κουτσιανικούλης (74' Κάλαϊτζιτς), Παπάζογλου.