Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ολιγόωρη σύλληψη του… εχθρού του Πούτιν

navalni
Ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθη για λίγο σήμερα από την αστυνομία έπειτα από ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για τη δημαρχία της Μόσχας.
Ο Ναβάλνι, που είχε ηγηθεί των διαδηλώσεων κατά του Πούτιν πέρυσι αλλά δεν αναμένεται να κερδίσει της δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, δεν προέβαλε καμία αντίσταση καθώς οδηγείτο σε ένα βαν της αστυνομίας έξω από ένα πάρκο στη Μόσχα απ΄όπου είχε απευθυνθεί σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους.
Η αστυνομία δήλωσε πως τον ανέκρινε για την πραγματοποίηση μιας μη εγκεκριμένης συγκέντρωσης που “παραβίασε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα” άλλων, αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ναβάλνι επιβεβαίωσε στο Twitter πως έχει αφεθεί ελεύθερος και πρόσθεσε: “Όλα πάνε καλά”.
Καθώς η αστυνομία κινείτο προς τη σκηνή όπου μιλούσε ο Ναβάλνι, το πλήθος φώναζε: “Ντροπή, ντροπή”. Ωστόσο δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις και μπόρεσε να τελειώσει την ομιλία του, αν και πολλά μέλη της ομάδας υποστήριξής του ανακρίθηκαν επίσης από την αστυνομία.
Ένας βοηθός του στο συλλαλητήριο είπε πως οι αρχές ασκούν πίεση στον Ναβάλνι στην προσπάθεια να διασπάσουν την εκστρατεία του κατά του δημάρχου της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, τον οποίο υποστηρίζει το Κρεμλίνο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ναβάλνι δεν έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει τον Σομπιάνιν, αλλά θέλει να δείξει ότι η αντιπολίτευση είναι ικανή να οργανώσει μια εκλογική πρόκληση, αν και οι διαδηλώσεις κατά του Πούτιν είναι πολύ μικρότερες απ΄ό,τι πέρυσι.
Ο 37χρονος Ναβάλνι αντιμετωπίζει ποινή πενταετούς κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για την κλοπή ξυλείας από κρατική εταιρία. Υποστηρίζει πως οι κατηγορίες κατασκευάστηκαν ως εκδίκηση από τον Πούτιν για τις διαδηλώσεις. Έχει ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση.

ysterografa.gr