Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Έψαχναν για θησαυρό μέσα σε μοναστήρι. Κατέληξαν στη φυλακή

policeΣτα χέρια της αστυνομίας έπεσαν τρία από τα επτά μέλη σπείρας, που προσπάθησαν να σκάψουν για θησαυρό μέσα σε μοναστήρι, αφού προηγουμένως έδεσαν και κλείδωσαν σ’ ένα κελί τους μοναχούς.
Η αστυνομία γνωρίζει τα στοιχεία ενός ακόμη μέλους, για το οποίο εκτιμάται ότι είναι εκ των αρχηγών της σπείρας, ενώ αναζητούνται άλλα τρία άτομα, που μετείχαν στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
Όλα εξελίχθηκαν χθες το απόγευμα με κινηματογραφικό τρόπο. Τα μέλη της σπείρας έξι μήνες σχεδίαζαν την τελική φάση του εγχειρήματος. Συγκέντρωναν χάρτες και πληροφορίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας πολύ μεγάλος θησαυρός είναι κρυμμένος μέσα στο μοναστήρι του Αι Γιώργη στο Μαυρομάτι της Θήβας. Η «επιχείρηση» φαινόταν παράτολμη, αλλά εκείνοι αποφάσισαν να προχωρήσουν. Ακόμη και χωματουργικό μηχάνημα μετέφεραν στον χώρο του Μοναστηριού για να ψάξουν με την άνεσή τους.

Λίγο μετά τις 18:00, φορώντας κουκούλες και κρατώντας πιστόλια έκαναν έφοδο στο Μοναστήρι αιφνιδιάζοντας τους μοναχούς. Με την απειλή των όπλων πήραν τους 4 από αυτούς και μια γυναίκα, μητέρα ενός εκ των μοναχών που βρισκόταν στο μοναστήρι και τους έκλεισαν σε ένα κελί. Μάλιστα, έδεσαν τα χέρια του καθενός ξεχωριστά, αλλά και μεταξύ τους, με πλαστικούς σφυχτήρες.
Είπαν, μάλιστα, στον ηγούμενο της μονής, που προσπάθησε να τους πείσει να εγκαταλείψουν το σχέδιό τους, ότι δεν ήθελαν να κλέψουν εικόνες ή αφιερώματα, αλλά να σκάψουν στον προαύλιο χώρο, επειδή είχαν πληροφορίες ότι εκεί υπήρχε κρυμμένος μεγάλος θησαυρός.
Μόνο που στη μονή υπήρχε και άλλος μοναχός, που παρακολουθούσε από μακριά, χωρίς οι δράστες να τον αντιληφθούν. Εκείνος ειδοποίησε την αστυνομία και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς την περιοχή. Όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν τις σειρήνες των περιπολικών εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι αστυνομικοί βρήκαν τους μοναχούς δεμένους μέσα στο κελί. Από τις πρώτες πληροφορίες, που συγκέντρωσαν, λίγο αργότερα εντόπισαν αυτοκίνητο με δύο επιβάτες να κινείται στον δρόμο Αλίαρτου – Ακραιφνίου και το παρακολούθησαν, έως ότου το ακινητοποίησαν στο ύψος των διοδίων της Θήβας, στο ρεύμα προς Αθήνα και συνέλαβαν τους δύο επιβάτες, 52 και 28 χρόνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ο 52χρονος λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης και ο δεύτερος ήταν ο χειριστής του σκαπτικού μηχανήματος. Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψαν στοιχεία και για έναν 37χρονο από τη Χαλκίδα, ιδιοκτήτη εταιρείας, από την οποία προήλθε το σκαπτικό μηχάνημα, το οποίο μάλιστα ο δράστης χειριστής του το εγκατέλειψε, όταν αντιλήφθηκε να πλησιάζουν οι αστυνομικοί.
Όπως έγινε γνωστό, έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία της ταυτότητας ενός ακόμη 48χρονου, τον οποίο αναζητεί η αστυνομία, ως αρχηγό της σπείρας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα μέλη. Κατασχέθηκαν το σκαπτικό μηχάνημα και το Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες. Μέσα στο Μοναστήρι οι δράστες εγκατέλειψαν ένα κινητό τηλέφωνο και 89 πλαστικούς σφικτήρες.
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών της Θήβας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη βία και παράνομη παρακράτηση. Ακόμη τους αποδίδονται κατηγορίες για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τις έρευνες συνεχίζει το τμήμα Ασφαλείας της Θήβας.

ysterografa.gr