Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εγκρίθηκαν οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες των κοιτασμάτων σε Πατραϊκό και Κατάκολο

 
Τις κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και του Δυτικού Κατακόλου συνυπέγραψαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας.
 
Οι αποφάσεις αφορούν στην έγκριση της στρατηγικής Mελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προγράμματος και ισχύουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2033.
Για την προστασία του περιβάλλοντος προβλέπεται στις ΚΥΑ η σύνταξη Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης.
 
Σύμφωνα με τις απόφαση για την περιοχή έρευνας στον Δυτικό Πατραϊκό η περιοχή έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχει συνολική έκταση 1.892 τ.μ. Το μέσο και μέγιστο βάθος της θάλασσας είναι 158 μ. και 466 μ. αντίστοιχα.
 
Το πρόγραμμα διακρίνεται σε δύο στάδια: 1) Ερευνας και 2) Εκμετάλλευσης.
 
Το στάδιο έρευνας διαρκεί το πολύ οκτώ χρόνια και περιλαμβάνει γεωλογικές, γεωφυσικές, γεωτρητικές και κοιτασματολογικές έρευνες.
 
Το στάδιο εκμετάλλευσης προϋποθέτει την ανακάλυψη κοιτάσματος, η οποία θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τις ιδιότητές του (π.χ. εκμεταλλευσιμότητα, μέγεθος, πρόβλεψη αποθεμάτων κ.ά.).
 
Για την ολοκληρωμένη μέριμνα στην πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, προβλέπεται η λειτουργία Μονάδας Περιβάλλοντος. Η Μονάδα αυτή θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει με αποκλειστική ευθύνη του φορέα στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή. Εκτός των άλλων, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί τον σύνδεσμο για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα με την τοπική κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Ορίζεται ακόμα στην απόφαση των δύο υπουργείων ότι οι σεισμικές έρευνες, οι οποίες δεν απαιτούν ειδική αδειοδότηση, θα διεξαχθούν υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που θα περιγραφεί σε Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης.
 
 
Έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου.
 
 
Έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικού Κατάκολου.