Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Σε ύφεση η φωτιά στην Άνδρο.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στην Άνδρο. Τα αεροσκάφη, που "σηκώθηκαν" με το πρώτο φως της μέρας βοήθησαν τα μέγιστα ώστε να περιοριστεί η φωτιά.
 Τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι δυο: στο χωριό Μένητες και στα όρια του οικισμού Μελίδα. Κανένα από τα δυο δεν απειλεί πια κατοικημένες περιοχές.
Στο χωριό Πιτροφός (όπου χθες η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό κι έκαψε μελίσσια και αυλές) οι εστίες της φωτιάς είναι διάσπαρτες και εξαιτίας του αέρα υπάρχει συνεχώς ο φόβος της αναζωπύρωσης.
32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές και δυο υδροφόρες είχαν στην ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.
 Οι κάτοικοι της Άνδρου αφήνουν υπόνοιες για εμπρησμό, καθώς η φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδικη έκταση και επεκτάθηκε σε ρεματιές με πλούσια βλάστηση.
Για εμπρησμό μίλησε και ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Γλυνός. «Είναι φωτιές που βάζουν κάποιοι για να γίνει αναβλάστηση, παλιά συνήθεια που γινόταν πριν πολλά χρόνια. Όμως τότε, οι αγρότες έκαναν αντιπυρική προστασία στα χωράφια τους και αυτή τη διαδικασία την έκαναν από Οκτώβριο. Οι φωτιές οδηγούν στην ερημοποίηση του νησιού, έχουμε κατεστραμμένα σπίτια και δίκτυα κινδύνεψαν άνθρωποι» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.