Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Αναζητούν... επισκέπτες στη Ζαχάρω Ηλείας

 

Μειωμένη σε μεγάλο βαθμό η τουριστική κίνηση στη Ζαχάρω Ηλείας, με τους επαγγελματίες καφετεριών, εστιατορίων και ενοικιαζόμενων δωματίων να αγωνιούν για το αρνητικό κλίμα που εισπράττουν εξαιτίας αυτής της κατάστασης και της περιορισμένης, στα απολύτως απαραίτητα, κατανάλωσης.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής απαντούν με μείωση των τιμών των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων τους, αναμένοντας την ανταπόκριση των τουριστών. Η αισιοδοξία βέβαια τους εγκατέλειψε, βλέποντας ότι λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο η κίνηση παράμενει σε χαμηλά επίπεδα. Απελπισμένοι με την υπάρχουσα κατάσταση, δηλώνουν ότι τα έξοδα «τρέχουν» εν αντιθέσει με τα έσοδα που μειώνονται συνεχώς.
Ακόμα και οι λιγοστοί τουρίστες, επέλεξαν τις ολιγοήμερες διακοπές, με τα έξοδά τους να περιορίζονται στο ελάχιστον και τις σπατάλες να γίνονται πλέον από λίγους και καλούς πελάτες. Σύμφωνα με τη Γαρυφαλλιά Κωνσταντοπούλου, εργαζόμενη ενοικιαζόμενων δωματίων, «τα δωμάτια παρέχουν στους πελάτες όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, που σημαίνει ότι τα έξοδα είναι πολλά, τα έσοδα όμως σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Υπάρχουν πολλές φθορές που επίσης δεν καλύπτονται από την τιμή του δωματίου, η οποία είναι πολύ χαμηλή. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε φίλους, προτείνοντας στη συνέχεια την παροχή φιλοξενίας στο δικό τους σπίτι».
Η σύγκριση με τις προηγούμενες τουριστικές περιόδους είναι αναπόφευκτη και δυστυχώς μαρτυρά τη σημαντική μείωση του τουριστικού ρεύματος αλλοδαπών και Ελλήνων. Οι ετεροδημότες μπορεί να έρχονται κατά την περίοδο των αδειών τους, αλλά ο καφές, το φαγητό και οι έξοδοι σε γενικές γραμμές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι τουρίστες άλλων χωρών ομοίως, καταναλώνουν με μέτρο.
Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τη διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια γιατί τους προσφέρεται η δυνατότητα των οικονομικών διακοπών αφού μπορούν να μαγειρέψουν οι ίδιοι, αποφεύγοντας τα έξοδα του φαγητού σε εστιατόρια και ταβέρνες.
Οι παραλίες προς τη Ζαχάρω είναι γεμάτες με κόσμο από την ευρύτερη περιοχή σε καθημερινή βάση. Η πλειοψηφία θα αγοράσει έναν καφέ σε πλαστικό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Παυλόπουλο, ιδιοκτήτη παραλιακού καταστήματος στη Ζαχάρω με φαγητό, καφέ και ποτό, «η πλειοψηφία των λουόμενων στη Ζαχάρω παραγγέλνει έναν καφέ στην παραλία, ενώ λίγοι είναι αυτοί που παραμένουν μετά το μπάνιο τους για φαγητό. Η κατανάλωση του ποτού έχει σημειώσει μείωση της τάξεως του 90%».
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Ζαχάρως, υποστηρίζεται ότι ενώ έχουν έρθει ετεροδημότες δεν υπάρχουν χρήματα. «Ως επί το πλείστον στην περιοχή μας έρχονται Γερμανοί τουρίστες. Παρ’ όλο που τα καταστήματα εστίασης και γενικότερα η αγορά της Ζαχάρως έχει πολύ καλές τιμές, η κατανάλωση σε καμία περίπτωση δεν κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες θερινές περιόδους. Η παραλία αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη, ο κόσμος όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσει».

 patrisnews.com