Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Διαδηλώσεις… οργής με νεκρούς στην Αίγυπτο

egypt5
Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο, στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές διαδηλωτές σήμερα, «Παρασκευή της οργής», μετά την αιματηρή καταστολή που σημειώθηκε την Τετάρτη με εκατοντάδες νεκρούς.

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα.
Τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων μέσα από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο Κάιρο.
Οκτώ διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. «Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Δαμιέτη αυξήθηκε στους οκτώ», δήλωσε ο Άμπντελ Ουάχαμπ Ντούρα, στέλεχος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.
Σε μια από τις σημαντικότερες πλατείες του Καΐρου, στο μεταξύ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, εν μέσω της διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής που διέταξε η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση.
Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.
Ο στρατός είχε αναπτύξει δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και άρματα μάχης ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε σήμερα πως έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσει επιθέσεις εναντίον κρατικών εγκαταστάσεων.
Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.
Η Αίγυπτος, πολωμένη και βαθιά διχασμένη έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου καθώς οι ισλαμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που άσκησε την εξουσία για ένα χρόνια αντιμετωπίζοντας όλο και πιο πολλά προβλήματα.
Οι ισλαμιστές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία.
Επιδιώκοντας να τερματίσει την κρίση, η αστυνομία εξαπέλυσε την Τετάρτη μια επιχείρηση για να απομακρύνει δύο καταυλισμούς διαδηλωτών των Αδελφών Μουσουλμάνων σε δύο από τις πιο σημαντικές πλατείες του Καΐρου. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 578 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια κατά την διάρκεια της επιχείρησης αυτής. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.
Οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, δύο ημέρες μετά το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

ysterografa.gr