Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Πανικός από τα 6,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

"Άνοιξαν" οι δρόμοι! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERSΜόνο επιφανειακές υλικές ζημιές προκάλεσε στη Νέα Ζηλανδία ο ισχυρός σεισμός των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή και ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του Κράισττσερτς.
Ο σεισμός, με επίκεντρο το βόρειο τμήμα του νησιού Σάουθ Άιλαντ της Νέας Ζηλανδίας, είχε εστιακό βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με το ινστιτούτο της Νέας Ζηλανδίας Geonet, που αρχικά ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6 βαθμοί.
Tο 2011 η πόλη Κράισττσερτς είχε ισοπεδωθεί και 200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από σεισμό 6,3 Ρίχτερ
Εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση, αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες πληροφορίες για επιφανειακές υλικές ζημιές σε κτίρια εξαιτίας του σεισμού. Δεν εκδόθηκε, πάντως, συναγερμός για τσουνάμι, καθώς σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού, δεν υπάρχει κίνδυνος για μεγάλης κλίμακας τσουνάμι.
 Οι σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές διακόπηκαν προσωρινά μέχρι να γίνει έλεγχος στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στα αεροδρόμια.
Στο βόρειο τμήμα του Σάουθ Άιλαντ σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
 Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στη Νέα Ζηλανδία λόγω της ιδιαίτερης θέσης που κατέχει η χώρα από γεωδυναμική άποψη. Η νησιωτική αυτή χώρα βρίσκεται πάνω στο όριο δύο τεκτονικών πλακών, της Αυστραλιανής και της πλάκας του Ειρηνικού. Κατά μήκος του ορίου αυτού συμβαίνουν πολύπλοκες τεκτονικές διεργασίες.