Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

“Πλήγματα με πυραύλους ακόμη και εντός της εβδομάδας”, η απόφαση των στρατιωτικών ηγετών για τη Συρία

Hollande, Obama and Cameron
Δυτικές και αραβικές χώρες κατέληξαν σε μία «συμφωνία» σχετικά με την στρατιωτική δράση που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα αξιωματούχοι μετά τη σύνοδο στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν, ανοίγοντας τον δρόμο για περιορισμένα πλήγματα με πυραύλους ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αυτή.

«Αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να δράσει, η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε ένας αξιωματικός του ιορδανικού στρατού που έχει γνώση των συζητήσεων.
Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων 10 κρατών αρνήθηκαν να θέσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τα προτεινόμενα πλήγματα, όμως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο στο Αμάν συμφώνησαν να προετοιμαστούν για στρατιωτική δράση ακόμη και μέσα «σε αυτή την εβδομάδα».
Στην έκτακτη αυτή σύνοδο πήραν μέρος ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμσεϊ καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.
Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συμμετέχοντες ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν η απάντηση στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έρθει μέχρι αργά την Κυριακή. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση.
Τελικά, όπως δήλωσαν πηγές, ως «συμβιβασμός» συμφωνήθηκε η χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια επίθεση στη Συρία.
Στο περιθώριο της συνόδου οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν με στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού για να συζητήσουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές του Συνασπισμού.

ysterografa.gr